Браво! Масов отпор срещу антигенните тестове в градините и училищата

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Масов отпор срещу провеждането на кампания със събирането на проби за коронавирусна инфекция с антигенни тестове в детските градини и училищата, където обучението е присъствено, регистрират от МОН.

За първите два дни, откакто анкетата циркулира из вайбър и фейсбук групите, както и допитванията по телефона от персонала на институциите до майките и татковците, се наблюдава твърда позиция “не” на антигените при над 90% от семействата.

Оказва се, че те не са съгласни да се взимат проби от носоглътките на хлапетата не само заради конспиративни теории като “изтегляне на ДНК информация”, но и заради неясноти за начина, по който ще се осъществяват.

От МОН така и не разясниха колко често смятат да го правят, ако се стигне до там, както и кой ще извършва пробонабирането – квалифицирани лаборанти от сертифицираните за работа с въпросните тестове лаборатории, или медицинските лица в градините и школата. Не е ясно и какво се случва при даването на т.нар. “фалшиво” положителен резултат, който по-късно би се отхвърлил от “златния стандарт” – PCR-a.

Наблюдава се и чест отговор на родителите “за”, но с настояване поне единият родител да присъства в момента на тестуването. “Болезнен, инвазивен и с неясна точност” са основните мотиви, с които семействата отказват децата им да бъдат подложени на проба с клечка.

Има училища, в които има 100% отговор “не”, а там, където все пак има родители с позитивна настройка за снимането на моментен кадър за развитието на коронавирусната епидемия у нас, те са единици. С под 51% “против” МОН вероятно ще се откаже от намерението си за кампания сред децата, коментират запознати с хода на проучването.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар