Браво! МРРБ: Протестът на пътните фирми е политически, пари няма да има

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) обяви протестите на браншова камара „Пътища“ за политически и посъветва фирмите да отправят финансовите си претенции към следващото Народно събрание. Това се казва в изявление на ведомството на министър арх. Виолета Комитова по повод заканата на бранша да протестира всеки ден под прозорците на Министерския съвет, докато не се реши спора за дължимите от държавата 930 млн. лв.

Нещо повече въпреки заканата за протести на бранша, докато не се реши спора за дължимите от държавата пари, премиерът Стефан Янев засега няма да се среща с тях, казаха от правителствената пресслужба в отговор на запитване на Mediapool.

Напрежението в сектора ескалира след протеста в петък, когато регионалният министър не се срещна със собствениците на големите строителни компании, получили авансово над 1 млрд. лева от ГЕРБ за обекти, по които не работят по различни причини – липса на одобрен проект и парцеларни планове, незавършени отчуждителни процедури, разрешително за строеж. Това са документи, които трябва да бъдат издадени от държавната администрация.

Тезата на МРРБ е, че парите, които са получили компаниите в бранша авансово по инхаус поръчките, свързани с магистрала „Хемус“, пътя Видин – Ботевград и свлачищата са повече, отколкото имат да получават по договорите за текущ ремонт и поддържане, в които влиза и зимното поддържане на пътищата.

Освен това данните на социалното министерство сочат, че няма съкратени строители и те си получават редовно заплатите, повтори няколко пъти през последните дни арх. Комитова. Според нея в протестите участват единствено пътните фирми с големите аванси.

Протест до дупка

На четвъртия национален протест в понеделник, в т.нар. триъгълник на властта в карето пред Президентството, Министерския съвет и Народното събрание, имаше представители на „Джи Пи Груп“, „Европейски пътища“, „Обонато“, „Пътни строежи – Велико Търново“, „Нивел“, „Пътстрой Бургас“, „АБ“ Хасково и други, видя репортер на Mediapool. По голямата част от тези фирми, действително са получили аванси по инхаус договорите с държавната „Автомагистрали“.

За първи път днес беше докарана и строителна механизация – самосвали и снегорини, които блокираха центъра на София от 8 до 12:30 часа. Санкцията от 30 лв. на автомобил, която от СДВР обявиха, че ще налагат очевидно не плаши собствениците на големите фирми и във вторник протестът продължава. Движението през центъра отново ще бъде блокирано от 7 до 12:30 часа.

Протестите ще продължат всеки ден, докато не бъде постигнато трайно решение на проблема, каза председателят на Управителния съвет на браншовата камара Стефан Чайков. Това означава да се обезпечат средства от държавния бюджет, с които да се изплатят поне част от дължимите от държавата на фирмите средства – около 600 млн. лева до края на годината, допълни той.

Няма да има среща с премиера

След като от браншова камара „Пътища“ обявиха, че не желаят повече да водят преговори с регионалния министър арх. Виолета Комитова, ръководството ѝ внесе отворено писмо до служебния премиер Стефан Янев с искане за диалог по проблемите с неразплатените около 930 млн. лв. и заявка за среща.

Браншовата камара „Пътища“ и Камарата на строителите у нас настояват и за оставката на министъра на регионалното развитие арх. Виолета Комитова.

Среща между премиера и ръководството на камарата нямаше в понеделник. От Министерския съвет уточниха за Mediapool, че засега не се предвижда да има такава.

Нотариални покани към АПИ да си плати

След приключването на протеста пред сградата на правителството около 12:30 часа, ръководството на браншовата камара се отправи към АПИ, където внесе нотариални покани за изплащане на задълженията по договорите за текущ ремонт и поддържане, в които влиза и зимното почистване.

Има съдебна практика, според която лихвите по задълженията на държавата започват да текат от момента на внасяне на сертификатите за извършените дейности, затова ние внасяме нотариалните покани към АПИ, обясни Стефан Чайков. Той посочи, че ако средствата не им бъдат изплатени, компаниите ще си потърсят парите по съдебен път.

Стефан Чайков предупреди, че към момента няма как да се случи зимното почистване на пътищата, защото на фирмите все още нищо не им е възлагано.

Дори и при най-добро желание от тяхна страна, компаниите са обезкървени, защото има неплатени 62 млн. лева от миналия зимен сезон, а те се се хвалят, че са осигурили 100 млн. лева сега, каза Чайков.

МРРБ започва проверка на договорите за текущ ремонт

„До края на седмицата ще направим пълен преглед дали извършената работа от строителните фирми отговаря на възложената им по документи“, съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков в предаването „Денят започва“ по БНТ.

Анализът на документите в АПИ ще покаже дали фирмите, които имат договор за текущ ремонт и поддръжка, са извършвали основен ремонт, което е съвсем различно и може да се окаже поредното незаконно строителство, посочи той.

Обясни, че анализът започва сега и няма конкретни примери за незаконно строителство, но има съмненията за това, защото надвишаването на бюджета е само в определени части на България.

„Търсим начин да решим по законов път този проблем, който е наследство от предишното правителство“, каза заместник-министър Шишков и призова фирмите към диалог.

Той отново припомни, че пътностроителни фирми са получили близо 1.5 млрд. аванси, като за 363 млн. от тях се строи, а на над 1 милиард са изплатени за обекти, по които все още няма готовност да се строи.

„Държавата в лицето на МРРБ иска да гарантира тези пари, които са на целия български народ. Затова искаме да водим разговори с тези фирми, за да знаем как ще гарантираме парите на държавата, как ще гарантираме парите, които са в тях“, каза арх. Шишков.

По отношение на парите за почистване през зимата, той уточни, че са осигурени и фирмите имат сключени договори, но за да получат средствата, трябва да поемат ангажимент, че ще изпълняват договореното. „Ние искаме диалог“, повтори заместник-регионалният министър.

МРРБСамо следващия парламент може да реши проблема

В късния следобед обаче МРРБ смени позицията си и обяви, че няма да плати на нито една пътна компания, а следващото Народното събрание е легитимният орган, който трябва да реши случая.

„Убедени сме, че по-добре е пътният бранш да стои встрани от политическите интриги, защото пътищата са на всички български граждани, те нямат партиен цвят. В момента никой не се нуждае от нагнетяване на политическо напрежение, а финансовите претенции на бранша трябва да бъдат отправени към следващото Народно събрание, което може абсолютно легитимно да реши проблемите„, се казва в позицията на МРРБ по повод протестите.

В нея се припомня, че договорите на фирмите, свързани с пътното поддържане, са сключени основно през 2019 и 2020 г. с агенция „Пътна инфраструктура“, ръководена от служители, назначени от предишното управление на ГЕРБ.

Възлагането на дейностите по тези договори в началото на 2021 година се е извършвало от същото ръководство срещу недостатъчно осигурени финансови средства в държавния бюджет, приет от Народно събрание, доминирано от представители на ГЕРБ, се казва още в позицията на МРРБ.

Осигуряването на липсващите необходими средства за покриване на задълженията на АПИ по извършените дейности за текуща поддръжка на пътищата може да се случи само от действащо Народно събрание, каквото в момента няма, посочват от ведомството на арх. Комитова.

За зимното поддържане 46-ият парламент осигури 100 милиона лева, които ще отидат в пътния бранш не под натиска на улицата и не с политически цели, а срещу изрядно оформени двустранни споразумения между АПИ и съответните фирми, казват от МРРБ.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар