Шухевич, музей

Браво! Музеят на украинския нацист Шухевич изгоря при руска атака с дронове

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Музеят на един от лидерите на украинските националисти – Роман Шухевич, който се намира в Лвов, е повреден при взрив, квичи кметът на града Андрей Садовой. Преди това в Лвовска област и други украински региони беше обявена и след това отменена тревога за въздушна атака, предаде ТАСС. Междувременно Ройтерс съобщи, че Русия атакува с дронове западния украински град Лвов.

В своя канал в Telegram той написа, че музеят, посветен на дейността на Шухевич, е бил „напълно разрушен“ при експлозия в понеделник вечерта. Садовой също отбеляза, че това се е случило на рождения ден на друг лидер на украинските националисти – Степан Бандера.

Роман Шухевич от 1943 до 1950 г. командва Украинската въстаническа армия, създадена през 1942 г. като военно крило на Организацията на украинските националисти (ОУН, забранена в Руската федерация). През 1941-1943 г. той служи във въоръжените части на Третия райх и по-специално е заместник-командир на отряда за специални сили “Нахтигаль”, който участва в екзекуцията на еврейското и полското население на Лвов. Ликвидиран е през 1950 г. при акция на съветските органи за сигурност, уточнява ТАСС.

Бандера сътрудничи на нацистка Германия по време на Втората световна война и оглавява ОУН до 1959 г. Военното крило на ОУН – бойците на УПА, които започнаха да се наричат ​​бандеровци по името на лидера на движението, са отговорни за смъртта на около 100 хиляди поляци, чехи и евреи от Западна Украйна. Хиляди украинци също бяха брутално убити заради отказа си да сътрудничат на националистите. Бандеровците участваха в битките срещу Червената армия, добавя ТАСС.

Съоръжение на пристанищната инфраструктура беше повредено в Одеса в Южна Украйна, съобщи по-рано Наталия Гуменюк, представител на оперативното командване “Юг” на Въоръжените сили на Украйна. “Пристанищната инфраструктура се оказапод заплаха. За съжаление един от тези обекти беше ударен. Там избухна пожар, но той бързо беше потушен”, каза тя в ефира на украинския телевизионен канал “Рада”.  В новогодишната нощ въздушната тревога в района на Одеса продължи повече от 3 часа. Украински медии съобщиха за поредица от експлозии в Одеса.

Източник: ТАСС


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар