Браво! Мъск e изключил „Старлинк“, за да осуети украинска атака по руския флот в Крим

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Собственикът на SpaceX Илон Мъск e наредил на инженерите си да изключат сателитите „Старлинк“ на неговата компания близо до Крим миналата година, за да попречат на атаката на украински дронoве срещу руския военноморски флот, съобщи CNN, цитирайки откъси от новата биография на Мъск.

Когато украински морски дронове, заредени с експлозиви, са се приближили до руски плавателни съдове, те „са загубили връзка (със сателитите) и са изплували на брега, без да причинят щети“, пише Уолтър Айзъксън в книгата, озаглавена „Илон Мъск“.

Бизнесменът се е страхувал, че Москва ще отговори на „мини-Пърл Харбър“ с разполагане на ядрени оръжия, според книгата.

Страхът му е предизвикан от разговорите му с висши руски служители.

Мъск също е имал разговори със съветника по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан, председателя на Обединения комитет на началник-щабовете генерал Марк Мили и руския посланик в САЩ Анатолий Антонов, за да отговори на тревогите от Вашингтон до Москва, се казва в книгата.

Нито Мъск, нито SpaceX са отговорили на исканията за коментар на CNN.

„Starlink не е предназначен да участва във войни. Той беше за това хората да могат да гледат Netflix и да се отпуснат, и да се свързват онлайн за училище, и да правят добри мирни неща, а не нападения с дронове“, каза предприемачът на Айзъксън, който също е написал биографии на Стив Джобс и Алберт Айнщайн.

Мъск също казва на Айзъксън, че няма да включи отново сателитната мрежа около Крим, защото Украйна „сега отива твърде далеч и предизвиква стратегическо поражение“, според книгата.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар