Браво на служебните! ГЕРБ губи едноличната си власт в БЕХ

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Министърът на енергетиката Андрей Живков е намерил начин за смяна на управлението на Българския енергиен холдинг (БЕХ). По модела, по-който това се случи в Българската банка за развитие (ББР), енергийното ведомство е променило устава на холдинга. Там вече пише, че Съветът на директорите е от „най-малко петима членове“, докато преди това изискването беше „3 до 5 членове“, предаде economic.bg. С промяната сегашният 5-членен борд е допълнен с още четири лица и така представителите на ГЕРБ в управлението на холдинга вече са малцинство. Новите лица са Антон Симеонов, Веселина Катанова-Бучкова, Жеко Жеков и Пламен Дилков. Първите двама от тях Живков се опита да назначи в Съвета на директорите на БЕХ още през юли, но решението му бе обжалвано от директора на холдинга – бившия депутат от ГЕРБ Валентин Николов, и ръководството не бе сменено.

В увеличения състав новият Съвет на директорите на БЕХ е взел решение за смяна на председателя и зам.-председателя на Съвета на директорите и вписване на втори изпълнителен директор. За такъв е избран именно Иван Андреев от досегашното ръководство на БЕХ. Той и Валентин Николов на този етап ще могат да представляват компанията заедно и поотделно. Председател на борда ще е Веселина Катанова-Бучкова, а неин заместник – Пламен Дилков.

С новото решение на министъра старото, което предвиждаше освобождаване на всичките петима членове и назначаване на нови, е отменено. Така реално досегашното ръководство не е сменено или отстранено. С нов изпълнителен директор и ново мнозинство в съвета обаче ГЕРБ ще загуби едноличната си власт над държавната компания, част от която на практика е цялата държавна енергетика. Само преди дни от БЕХ обявиха, че искат да придобият и общинското дружество „Топлофикация София“.

Освен правителството и работодателските организации настояваха да се смени ръководството на БЕХ, тъй като го държат отговорно за манипулациите на енергийния пазар в България и за рекордните цени на тока.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар