Браво на служебните! 490 лв. минимална пенсия и 710 лв. минимална заплата

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

490 лв. минимална пенсия, 710 лв. минимална заплата и по-високи детски надбавки за повече деца. Това предлага служебният кабинет в бюджета за следващата година, обяви на брифинг след Министерския съвет финансовият министър Валери Белчев. Антикризисните мерки ще бъдат запазени още 6 месеца, запазваме и 120-те лв. за пенсионерите, каза той.

Целта ни е да осигурим приемственост, искаме да осигурим една добра бюджетна рамка, която да предложим на парламента, обясни министърът. И увери, че не са предвиждали промени в политики, структурни промени, орязване на персонал или каквито и да било други реформи. „Предлагаме просто една социална защита за населението, предвид факта, че икономиката не пострада чак толкова много“, каза още Белчев. „Ние сме длъжни да спазим закона и да предпазим държавата от някакви рискове. Бюджет в рамките на тази година трябва да има“, коментира той.

750 000 българи се осигуряват на минимална заплата, посочи финансовият министър. Наясно сме, че партиите в бъдещата коалиция се обединиха около някаква аналогична сума – 700 лв., мислим да предложим малко повече, защото смятаме, че е важна за населението, коментира той. В момента минималната заплата е 650 лв.

Всяко семейство с доход до 510 лв. на човек ще има право на детски добавки, които ще се увеличат с 20%, каза още Белчев. После обаче цитира числа, които не представляват 20% увеличение – за едно дете цитираната от него сума беше от 40 на 50 лв., а за две – от 90 на 110 лв. Увеличението ще засегне 120 000 деца. Сега прагът за достъп е 410 лв. доход на човек.

Служебният кабинет предлага и втората година на майчинството да остане 650 лв. месечно. То беше направено толкова с актуализацията на бюджета, но текстът важи само до края на годината. Преди това сумата беше 380 лв.

„Абсолютната стойност на доходите за пенсионерите ще бъде запазена на нивата, на които е сега, дори и след отпадане на антикризисните мерки“, каза Белчев. Това е средно увеличение от 84 лв. на човек, каза министърът. 84 лв. обаче е увеличението от промените, които влизат в сила от Коледа и те няма да са достатъчни, за да покрият получаваните сега 120 лв.

На уточняващи въпроси Белчев в един момент каза, че предлагат 120-те лв. да се запазят през следващите 6 месеца. На въпрос това означава ли, че от 1 януари хората на минимална пенсия ще получават 490 лв., защото от 25 декември минималната пенсия се вдига от 300 на 370 лв., министърът отговори, че не може да каже колко ще е минималната пенсия, но допълни: „Мисля, че това беше сметката“.

От казаното на брифинга се разбра, че за пенсионерите предстои безпрецедентна комбинация от промени – от Коледа минималната пенсия се вдига от 300 на 370 лв., а максималната – от 1440 на 1500 лв. Всички останали се преизчисляват, като всяка година действителен осигурителен стаж ще носи коефициент 1,35 в пенсионната формула, а не 1,2, както е сега. Наред с това остават и 120-те лв., излезе от думите на Белчев. До гласуване на такова струпване от увеличения почти се стигна в предишния парламент, но в крайна сметка то не бе гласувано.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар