Браво на служебния кабинет: Скок на пенсиите със 17%

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Два варианта за увеличение на пенсиите предлага служебното правителство за обсъждане в новия парламент, съобщи социалният министър Гълъб Донев пред журналисти след участието му в семинар за промените в Кодекса за социално осигуряване.

Те ще са разписани в отделни проекти за актуализация на държавния бюджет, а депутатите ще решат кой от тях да изберат. Според Донев реализацията на всеки от вариантите ще струва между 2 и 3 млрд. лв. и ще доведе до повишение на пенсиите с между 14 и 17%.

По думите му това ще се случи чрез разработване на проект – преминал по пътя на общественото обсъждане, през Надзорния съвет на НЗОК и внесен в НС. Той отбеляза, че целта е да бъдат обхванати всички български пенсионери и формулата, която ще се предложи да е съобразена с принципите на социалното осигуряване и с водеща тежест на трудовия стаж при преизчисляването.

„Първият е досега обсъжданото преизчисление на пенсиите с актуален осигурителен доход за 2018 или 2019 г.”, обясни Донев. Този вариант ще струва 3 млрд. лв. на година и не всички пенсионери ще получат увеличение.

Вторият е с цена около 140 млн. лв. на месец и предвижда повишение през коефициента за година стаж. Той е предпочитан от Донев, защото ще даде увеличение на всички 2, 09 млн. пенсионери. Според него с нарастването на този процент трябва да се даде една мотивация за българските граждани – да участват в осигуряването и да бъдат спазени принципите на социалното осигуряване.

„Преизчислението вече се смята с увеличение на коефициента от 1,2 на 1,35 на прослужена година, а не на досегашното 1,3”, разясни министърът. Така средното увеличение на пенсиите трябва да бъде с около 17%. Вероятно малко по-високо. 350 лв. ще бъде вдигнатата минимална пенсия.

„Този вариант предвижда и увеличение на тавана на пенсиите със 17%. Това трябва да стане с вдигане на максималния осигурителен доход. В момента той е 3200 лв. Сметки се правят върху 3300 лв. и върху 3600 лв.”, разясни шефът на НОИ Ивайло Иванов. Това обаче означава, че е възможно увеличение на осигуровките за хората, вземащи над 3200 лв. на месец, които са минимален % от населението – депутати, министри, банкери, директори, администратори.

Донев посочи, че всяко друго решение с проста математика – води до демотивация, нарушаване на принципите на социалното осигуряване и недоволство сред самите пенсионери.

„Вариантът, който ще подкрепя и ще настоявам е този, който ще обхване всички български пенсионери” , категоричен е министърът.

Същевременно нито един пенсионер няма да загуби правото си на помощ за отопление заради увеличението на пенсиите от 1 юли, стана ясно от думите на Донев. Добавката от 50 лв., която се плаща на всички български пенсионери, няма да участва в определяне на правото за достъп до енергийно подпомагане.

Той добави, че се очаква през предстоящия зимен сезон пенсионерите, които получават енергийни помощи да се увеличат, а общият брой на хората и семействата, които ползват този вид подкрепа да бъде около 230 000. Увеличението на цената на електроенергията е калкулирана в новия размер на месечната помощ. Прогнозите са, че нейният размер ще нарасне с 5,6%, допълни Донев.

Егор Глазунов

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар