Браво! Партийните мозайки на Бузлуджа са обезопасени

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Приключват дейностите за този сезон по проекта „Бузлуджа“ за спасяването на изоставения Дом паметник на БКП на връх Хаджи Димитър и превръщането му от най-големия идеологически монумент на комунистическия режим в България, в достъпен туристически обект и място за култура, предаде кореспондент на БГНЕС.

Засега тези дейности включват основно опазването на неговите най-крехки и застрашени елементи — мозайките. За повече ще трябват и повече пари.

След две години работа от Фондация „Бузлуджа“ обявиха, че дейностите по запазването на мозайките приключват успешно.

Изключително сме щастливи, че успяхме да запазим мозайките и да завършим планираните дейност в срок, преди началото на зимата — каза арх. Дора Иванова, ръководител на проекта. — Стабилизирахме мозайките, защитихме ги, те вече са в безопасност за предстоящите тежки метеорологични условия“.

За да бъде защитено най-голямото мозаечно пано в Европа, разположено на площ от 1000 кв. м. първо  реставраторите са стабилизирали състоянието на мозайките, спрели са разрухата, след тях дърводелците са изградили защитен навес, а шивачи са ушили 600 кв.м специализиран текстил, който да предпазва паната от влагата и вятъра, достигащ на върха до 120 км/ч.

Всичко това се случва, обясни арх. Иванова, благодарение на хората, на дарителите и на осиновителите — десет личности и организации, финансирали с по между 5 и 7 хиляди лева спасяването на десет конкретни произведения на изкуството.

Със съдействието на областната управа на Стара Загора  и община Казанлък проектът „Бузлуджа“ работи в две посоки —  едната е стабилизирането на паметника, опазването му и спешните мерки. А другата е изготвянето на цялостен план за управление и използване на сградата, като целта е тя да бъде функционална и да стане място за култура и събития. Следващата цел е паметникът да бъде отворен възможно най-скоро за посетители.

„Преди две години, когато започнахме проекта, мозайките бяха в изключително лошо състояние, те буквално се разпадаха и имаше реален риск да ги загубим“, каза Никифор Харалампиев – главен асистент в катедра Реставрация в Национална художествена академия. Той обясни, че защитният навес и специалзираният текстил вече са доказали своята ефективност, тъй като по вътрешните мозайки, които са били защитени по този начин миналата година, няма никакви нови щети. Така се избягва най-разрушителният процес — замръзването и размразяване на водата вътре в структурата на мозайките, който вече е довел до загуба на части от тях.

Тази зима ще има и една допълнителна мярка — състоянието на мозайките ще се следи онлайн, за което доброволец вече и монтирал наблюдателни камери и съответната техника.

„Сега можем да изчакаме по-спокойно новия покрив и приключването на ремонта на цялата сграда“, заключи арх. Иванова.

Следващите дейности напролет ще бъдат свързани първо с обезопасяването на паметника.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар