БРАВО! Първа висшистка от 30 год. в циг*нската махала на Сливен

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

„Ох, отдъхнах си!“, казва Магдалена. Младата жена е на 29 години.

Приключи съвсем наскоро с държавните си изпити в сливенския филиал на Медицинския университет – Варна. Вече е акушерка. Випускът й ще получи дипломите си на официална церемония в края на септември, пише “Труд”. Ще пристигне академичното ръководство, ще има тоги, студентски химн, клетва. Ще прочетат имената на завършилите, сред тях – и нейното: „Магдалена Симеонова“. Тя е първата и единствена висшистка през последните 30 години от ромския квартал в Сливен.

Магдалена и мъжът й Стефан успяха да предизвикат много вълнения на улицата, в целия квартал и отвъд панелените му огради.

Била едва 14-годишна, когато се оженили. Факт. Задомяването на тази възраст не е изключение за улицата им, традиция било. Родителите й се дърпали, била твърде малка.

На нея й се искало да учи, била отличничка. Но повече от всичко й се искало, ако ще става съпруга, да е на Стефан. Пак според същите тези традиции, можело и насила да го оженят за друга, защото вече бил на 19 години.

„В края на краищата, много се обичахме“, отбелязва тя. Заживели при родителите му. Децата не се появили веднага – сега момчетата им са на 9 и на 6 г. В началото таткото работел във фирмата за чистота. За 240 лева.

Не можел да си намери по-добра работа, защото си останал с основното образование. „И реших да се запиша да уча, вечерно. Казах си: щом моят баща завърши средното си образование на 46 години, аз ли няма да мога!?“, разказва усмихнат той.

Междувременно направил тайно подарък на жена си. Записал и нея, без да й каже. Знаел колко иска да учи.

И така тя, майката на две деца, влязла отново в класната стая. Училището й се намира в другия край на града. Удобен транспорт няма. „Понякога се е налагало да ползваме такси, което ни затрудняваше финансово. Понякога пък пропусках последните часове, защото в 8-9 вечерта трябваше да съм вкъщи, имам си дечица“, спомня си тя.

Стефан започнал работа в завода за автомобилно оборудване „Язаки“. А Маги?

Един ден отишли при тогавашния кметски наместник Румен Бъчваров. „Казаха, че тя иска да посещава кандидат-студентски курс“, разказваше тогава Бъчваров.

Но успели да спестят само 70 лева, а били необходими още толкова. „Може ли някой да помогне?“, питали те.

Можело. Бъчваров съдействал. На изпита шашнала дори самата себе си.

Изкарала оценка 5,25! Била сред първите приети.

„Акушерката Фани Пачанова има голям принос за решението ми да продължа образованието си, тя ме амбицира“, признава Маги.

Фани е сред доброволките на Центъра за детско и майчино здраве към УНИЦЕФ, които от много време насам посещават квартал „Надежда“, за да помагат на младите майки и да ги обучават как да се грижат за бебетата си.

Така се запознали с нея, а по-късно и с ръководителката на центъра Лилка Колева. Равносметката до тук се оказала следната:

Маги се омъжила още дете, станала майка, на 25 години завършила средното си образование и станала студентка. Влязла в Медицинския университет, както се казва, през парадния вход.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар