Браво, Рашко! МВР отне лиценза на мутрите „Делта гард“ – охранителната фирма от „Осемте джуджета“

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Лицензът на охранителната фирма „Делта гард“ е бил отнет миналата седмица с решение на ръководителя на Главната дирекция „Национална полиция“ (ГДНП) Станимир Станев, съобщиха в понеделник от МВР пред Свободна Европа. Засега от компанията не коментират случая.

Процедурата за отнемането на лиценза за охранителна дейност на „Делта гард“ беше открита през октомври. На 27 октомври от ГДНП публикуваха съобщение за това в сайта на вътрешното министерство. Ден по-късно ведомственият пресцентър уточни, че основание за това е обстоятелството, че съдружник в компанията е бил обвинен в престъпление от общ характер, но въпреки това не е изпълнил задължението си да излезе от дружеството в 30-дневен срок.

Както Свободна Европа писа, по неофициална информация става въпрос за съсобственика на „Делта гард“ Димитър Спасов, известен като Митко Каратиста, който през май 2019 г. е бил обвинен в Бургас за самоуправство, осъществено със сила или заплаха.

Спасов е съсобственик на охранителната фирма заедно с Марин Русев. През октомври 2020 г. между двамата е сключен договор, според който Каратиста продава за 2500 лв. своите 50% от компанията на съдружника си, съобщи „Капитал“.

Сделката е обявена пред Търговския регистър година по-късно, точно когато в МВР е открита процедурата за отнемане на лиценза на „Делта гард“. Макар че на 19 октомври Спасов и Русев сключват споразумение за разваляне на сделката за дела на първия, няколко дни по-късно, на 25 октомври, те правят нов договор, според който фирмата трябва да стане еднолична собственост на Русев.

Свободна Европа изпрати на „Делта гард“ въпроси във връзка с отнетия ѝ лиценз, но до редакционното приключване на текста не бяха получени отговори от компанията.

Междувременно на 28 октомври сайтът Big5 публикува кратко интервю с Димитър Спасов, в което той определи действията на МВР спрямо охранителната фирма като „предизборни фойерверки“ и обвини служебния вътрешен министър Бойко Рашков в репресия.

Името на „Делта гард“ за последно нашумя през миналата година покрай разследването на „Антикорупционен фонд“ (АКФ) – „Осемте джуджета“. В него асансьорният производител Илия Златанов разказа за схема за изземване на бизнеса на компанията му „Изамет“ със съдействието на бивши и настоящи висши представители на прокуратурата.

В разказа си за събитията от 2019 г. собственикът на „Изамет“ каза, че охранители от „Делта гард“ са го следвали постоянно, както и че са охранявали бизнеса му. По думите му фирмата на Димитър Спасов и Марин Русев е охранявала и столичния ресторант „Осемте джуджета“, където Златанов се е срещал с бившия ръководител на столичното следствие Петьо Петров-Еврото, посочен от него като основен инициатор на схемата.

Малко по-късно се оказа, че „Делта гард“ спира достъпа до завода на „Изамет“ в Дупница. След серия репортажи и намеса на органите на реда достъпът беше възстановен. В началото на 2021 г. обаче стана ясно, че заводът е бил разграбен.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар