Вода

Браво! Служебното правителствп възстанови водата в Своге

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
Водоподаването в Своге е възстановено. Това потвърди пред NOVA и шефът на ВиК София-област Иван Иванов.

Той обясни, че река Искрецка се е върнала в пълния си обем. По думите му вълната е приливна и вероятно водата е била задържана от земна маса.

По последни данни от ВиК София-област дебитът е 90 литра в секунда. От нужни малко над 130 литра в секунда. 

В отговор на въпроси на NOVA от НЕК излязоха със становище. В него се казва, че заради рязкото намаляване на водата в р. Искрецка от Националната електрическа компания са извършили оглед. При него констатират, че има намален повърхностен отток в района на канала, който е резултат от “продължаващото в цялата страна маловодие, характерно за този период от годината”.

От НЕК отбелязват още, че “съоръженията на НЕК ЕАД се намират на 11 км от водоснабдителната система на с. Искрец и не съществува техническа възможност да бъде подпомогната водоснабдителната система на с. Искрец предвид тяхната отдалеченост и карстовия планински масив”.

Ето и цялата позиция на НЕК:

Позиция на Национална електрическа компания ЕАД във връзка с настъпилото засушаване по р. Искрецка

Основното предназначение на съоръженията от каскада „Петрохан“ е да осигури вода за питейно водоснабдяване за общините Монтана, Враца, Берковица и Вършец. Преди да достигне до тези консуматори, водата се преработва енергийно чрез три стъпала водноелектрически централи.

Централите от каскада „Петрохан“ (ВЕЦ Петрохан, ВЕЦ Бързия и ВЕЦ Клисура) са собственост на „Енерго-Про – България“ ЕАД. НЕК ЕАД не притежава водноелектрически централи в района.

Част от каскадата са и няколко събирателни канала с водохващания и три изравнителя, които се поддържат от предприятие „Язовири и каскади“ на НЕК ЕАД.

Управлението на водите от съоръженията се извършва съгласно издаденото разрешително и месечните графици на МОСВ в частта за язовир „Среченска бара“. През последните седмици не са извършвани промени в режима на работа на управляваните от предприятие „Язовири и каскади“ съоръжения.

Всички хидротехнически съоръжения са изградени в поречието на р. Бързия и попадат във водосбора на р. Огоста. Единствено събирателен канал „Искрецки“ попада във водосбора на р. Искър, чийто ляв приток е р. Искрецка.

Предвид рязкото намаляване на оттока на р. Искрецка, в района на с. Искрец, на 17.08.2022 г. предприехме извършване на оглед на стопанисваните от предприятие „Язовири и каскади“ хидротехнически съоръжения от събирателен канал „Искрецки“. При огледа се констатира намален повърхностен отток в района на канала, който е резултат от продължаващото в цялата страна маловодие, характерно за този период от годината.

Сумарното водно количество от деривацията, което е измерено при огледа е в размер на около 40 л/сек., при застроено водно количество за канала 677 л/сек. След отправено искане от ГДПБЗН за оказване на съдействие, още на 17.08.2022 г. всички водохващания от събирателен канал „Искрецки“ са изключени, т.е. в канала не постъпва никаква вода от деривацията. Тези 40 л/сек. от събирателен канал „Искрецки“ няма да окажат очаквания ефект върху водността на р. Искрецка, предвид карстовия характер на планинския масив, множеството пукнатини и пещери в района, където водата попива. Това количество вода е нищожно предвид геоложките особености на района и географското отстояние от р. Искрецка.

Важно е да се посочи, че съоръженията на НЕК ЕАД се намират на 11 км от водоснабдителната система на с. Искрец и не съществува техническа възможност да бъде подпомогната водоснабдителната система на с. Искрец предвид тяхната отдалеченост и карстовия планински масив. 

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiranКоментари

КоментараThere is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар