Браво! Сърбия стана член на Евразийския икономически съюз, въпреки ЕС

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Страните от Евразийския икономически съюз и Сърбия подписаха споразумение за създаване на зона за свободна търговия, въпреки скритите предупреждения от Европейския съюз. Споразумението бе подписано в рамките на заседанието на Евразийския междуправителствен съвет в Москва с участието на премиерите на Русия и Сърбия Дмитрий Медведев и Ана Бърнабич, както и премиерите на останалите членки на ЕАИС – Армения, Беларус, Казахстан и Киргизстан, предаде ТАСС.

Споразумението бе подписано от премиерите на Русия и Сърбия Дмитрий Медведев и Ана Бърнабич.

Новото търговско споразумение не само напълно хармонизира условията за търговия на Беларус, Казахстан и Русия със Сърбия, с която те вече имат двустранни договорености за свободна търговия, но и създава аналогичен режим за арменските и киргизстанските стоки, за които досега нямаше преференции за достъп до сръбския пазар, съобщи пресслужбата на руското правителство.

Постигнатите договорености съдържат икономически изгоди за страните от ЕАИС и Сърбия както в краткосрочна, така и в средносрочна перспектива във връзка с реализирането на възможностите за износ в условията на разширяване на обхвата на режима на свободна търговия.

Миналата седмица говорителят на Европейската комисия Мая Кочиянчич заяви, че ЕС “внимателно” наблюдава преговорите, посочвайки за новинарския уебсайт Euractive.com, че очаква Сърбия “постепенно да се приведе в съответствие с общата външна политика и политика на сигурност”.

Кочиянчич отбеляза, че ЕС остава най-важният търговски партньор на Сърбия, като двустранната търговия възлиза на 63 процента от общата търговия на балканската страна.

“Търговията с Русия е по-малко от 10 процента от общата търговия на Сърбия. Освен това европейските инвестиции в Сърбия са повече от 10 пъти по-високи от руските”, добави говорителят на ЕС.

Според проучване, проведено от сръбското BIRODI, 45,5 процента от сърбите смятат членството в ЕС за най-приемливия външнополитически приоритет, докато 17,6 процента смятат, че страната вместо това трябва да се присъедини към ЕСЕ.

Малко над една трета от анкетираните смятат, че Сърбия не трябва да се присъединява към ЕС и НАТО.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар