Браво! Убиецът на Джордж Флойд чу присъдата, чакат го до 40 г. затвор

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Съдебните заседатели в Минеаполис признаха бившия полицай Дерек Шовин за виновен за убийството на афроамериканеца Джордж Флойд, съобщават световните агенции.

44-годишният блюстител на закона ще бъде осъден и по трите точки на обвинението – непредумишлено убийство, причиняване на смърт при особени обстоятелства и причиняване на смърт заради пренебрежение на служебните задължения. Шовин е приел решението на съда без видими емоции.

Бившият полицай е заплашен от до 40 години зад решетките, като наказанието ще бъде определено от съдията Питър Кейхил. Очаква се присъдата да бъде обявена след два месеца.

След присъдата на журито на Шовин са поставени белезници и е той бил изведен от съдебната зала под аплодисментите на присъстващите представители на правозащитни организации. Преди присъдата той бе на свобода под гаранция. Сега бившият полицай ще очаква присъдата в затвора.

Адвокатът на семейството на Флойд Бен Кръмп нарече присъдата “повратна точка в историята”. Президентът на САЩ Джо Байдън и вицепрезидентът Камала Харис са разговаряли по телефона с брата на Джордж Флойд.

Бившият полицай Дерек Шовин предизвика смъртта на Джордж Флойд по време на ареста му, след като стъпи с коляно на врата на опасния рецидивист и го задуши. Инцидентът се случи през май 2020 г. и предизвика широк обществен резонанс в САЩ. Протести срещу полицейското насилие и дискриминация срещу чернокожите обхвана цялата страна. В края на март започна процесът над Шовин в Минеаполис.

По-рано главният медицински експерт от окръг Хенепин, Минесота Андрю Бейкър свидетелства, че Флойд е починал в резултат на използването на груба сила от полицията по време на ареста, но това е било опсредствано и от сърдечните му заболявания и употребата на наркотици.

В същото време адвокатът на Шовин доста нахално твърдеше, че негърът е можел да умре от сърдечните заболявания или от употребата на фентанил и метамфетамин и без намесата на клиента му.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар