Орбан

Браво! Унгария блокира военната помощ за Украйна от ЕС на стойност €500 млн.

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Унгария не одобри отпускането на следващия транш от военната помощ за Украйна, предоставена по линия на Европейския механизъм за подкрепа на мира на ЕС (ЕМП), съобщи говорителят на унгарското правителство на Ройтерс. Траншът възлизаше на 500 млн. евро, уточнява БТА. Информацията, че това ще се случи, беше разпространена ден по-рано от италианската агенция АНСА, която се позова на свои източници.

“Унгария не е съгласна с факта, че Европейският съюз, наред с други съществуващи инструменти, използва Европейския механизъм за подкрепа на мира единствено по отношение на Украйна, тъй като това не позволява да се насочат достатъчно средства за насърчаване на интересите на ЕС в други области”, заявиха от кабинета на правителствения говорител.

Фондът, създаден през 2021 г., е извънбюджетен инструмент, насочен към подобряване на способността на ЕС да предотвратява конфликти, да изгражда мир и да укрепва международната сигурност. От началото на войната той служи като основен източник на средства за заплащане на държавите, които дават свои оръжия и боеприпаси на Украйна. Съгласието на всички е необходимо, за да се изплатят средства от ЕМПМ.

Будапеща смята, че парите трябва да отидат вместо това към Балканите или Северна Африка.

“За унгарското правителство е от решаващо значение тези въпроси да бъдат изяснени и затова то не одобри изплащането на следващия транш от ЕМПМ”, добави офисът на говорителя.ЕС е предоставил общо около 3.6 милиарда евро за военна подкрепа за Украйна досега през този фонд, който се попълва от вноските на държавите членки.

Унгария отказа да предостави каквото и да е военно оборудване на своята съседка Украйна, която беше нападната от руски сили през февруари 2022 г., припомня Ройтерс.

Правителството на Виктор Орбан нееднократно заплашваше с вето европейски санкции срещу Русия, но в крайна сметка подкрепи всички мерки, договорени досега, с изключение на санкционирането на руския патриарх.

Унгария има сметки за уреждане с Брюксел, който държи блокирани част от еврофондовете на Унгария, както и парите по плановете за възстановяване, тъй като финансирането е под условие за извършване на съдебни реформи и справяне с корупцията.

На власт от 2010 г. премиерът Виктор Орбан влезе в сблъсък с ЕС и неговия изпълнителен орган, Европейската комисия, заради това, че Будапеща ограничава правата на мигрантите, както и затяга държавния контрол върху неправителствени организации, академичната общност, медии и съдебната власт.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran


Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар