Браво, ФанДУПКОВА! 1,5 млн. лв. в София потъват в тоалетни (Вижте как се краде при ГЕРБ)

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Браво на кмета на София и зам.-шеф на ГЕРБ Йорданка Фандъкова – 1,5 милиона лева потъват в…тоалетни, разкри Narod.bg.

Поредната шашма с криминален оттенък минава през конкурса на Столична община „София избира“. Става дума за програма на общината, в която проекти на неправителствени сдружения се състезават за финансиране, а класирането се прави според получените гласове на софиянци.

За 2021 г. „София избира“ ще разпредели общо 1,5 млн. лв., които могат да бъдат дадени на един или на няколко предпочетени инициативи в зависимост от техния бюджет. За целта администрацията създаде  специална секция на сайта си sofia.bg, а крайният срок за подкрепа на кандидатите изтече на 30 ноември, потвърди и „Сега”.

Гражданската организация „Спаси София“ оповести данни, според които в последния ден на конкурса за един от участвалите проекти се изпратени над 2 000 гласа, което е повече от целия вот за него през всички останали дни от надпреварата. Става дума за проекта „София избира децата“, който се бори за проектиране и създаване на съвременни тоалетни в училищата на територията на Столична община. Бюджетът на тази инициатива е точно 1,5 млн. лв., което означава, че при евентуална негова победа нито един от другите предложения няма да получи финансиране.

Общинският съветник от „Спаси София“ Борис Бонев поясни, че харесва много този проект и смята, че неговата реализация ще бъде от полза за хората в столицата. „Съобщаваме нашите наблюдения не с цел да попречим на един или друг проект, а с цел полезната програма „София избира“ да се провежда честно и да отразява действителния избор на гражданите. Дори е малко срамно, че в подобна програма трябва да влизат абсолютно безспорни проекти като ремонт на училища, градинки, междублокови пространства или изграждане на скейт парк – все неща, които Столична община трябва да прави, без да се налага гражданите да настояват чрез тази платформа“, коментира Бонев.

От „Спаси София“ съобщиха, че вотът за „София за избира децата“ е нараствал плавно през всички дни на надпреварата, преди в последния ден за него да се оформи мощна подкрепа, в резултат на което той да излезе на първо място в класирането. От „Спаси София“ уточниха, че информацията за хода на гласуването и за класирането на участниците е била налична през цялото време на сайта на Столична община, въпреки че администрацията на кмета Йорданка Фандъкова официално не даде възможност на гражданите да следят вота в реално време.

„Ние установихме, че защитата на сайта не е на необходимото ниво и че вотът може да се манипулира, още на десетия ден от конкурса. Тогава машинно и автоматизирано бяха натрупани гласове за проекта „Поставяне на изгледна площадка и кът за отдих на Копитото“ (това е единственият проект, който не е на гражданска организация, а е на администрацията на Природен парк „Витоша“ – б.р.). Гласове за този проект се подаваха през точно определени минути, като вотът не спираше и през нощта. Сигнализирах зам. кмета по дигитализацията Генчо Керезов и доказателство, че ставаше дума за фалшификация, бе, че на 13 ноември от проекта за Копитото бяха премахнати 1407 фалшиви гласа, което на онзи етап представляваше 11 на сто от целия вот в конкурса“, допълни Борис Бонев.

Той допълни, че „Спаси София“ не е оповестила за съмненията си за манипулация на конкурса към онзи момент, за да не се хвърля сянка върху инициативата за подкрепа на граждански проекти и заради надежда, че от „Московска“ 33 ще направят необходимото да обезпечат сигурността й.

От „Спаси София“ подозират, че управляващите в София са мобилизирали в последния момент гласове в подкрепа на проекта за нови училищни тоалетни с цел на кмета Фандъкова да не се налага да изпълнява техния проект за реорганизация на движението и паркирането в района на бул. „Патриарх Евтимий“. Това бе един от 39 участници в програмата, като според представителите на сдружението до последния ден той е бил на първо място в класирането. „Причината е ясна: това поставя кмета Фандъкова и управляващите пред задължението да реализират проект, зад който тя лично застана в началото и заяви, че много харесва. А след това потъна в дън земя и забрави повече за него“, коментира Андрей Зографски от „Спаси София“.

На 22 май Фандъкова, общински съветници от ГЕРБ и Борис Бонев представиха проект за изграждане на бус лента по „Патриарх Евтимий“ и за намаляване на паркоместата в зоната с 10 на сто – от 450 до 410. Целта бе „Патриарха“ да стане по-достъпен за пешеходци, а в краищата му да се начертаят велоалеи. Впоследствие обаче стана ясно, че живеещи в района са против намаляването на паркоместата и изграждането на бус лента. Един от мотивите бе, че в района има много матазини, нотариални кантори и обществени сгради. Те поясниха, че 600 души са събрали подписка и заплашиха да легнат на пътното платно, ако проектът почне да се изпълнява.

По повод изнесените от „Спаси София“ данни днес кметът Йорданка Фандъкова съобщи, че зам.-кметът по дигитализация Генчо Керезов вече е предприел необходимите действия, а тя е сформирала комисия, която да провери изнесените данни. „Ние все още очакваме крайните резултати. Ако „Спаси София“ ги знае, трябва да знаят откъде са ги научили. Да не се окаже накрая, че крадецът вика дръжте крадеца“, коментира Фандъкова.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар