Зеленски

Браво! Швейцарски неутралитет за военната помощ за Украйна

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
Швейцария продължава да се противопоставя на износа на оръжие за Украйна. Това заяви във вторник президентът на известната със своя неутралитет страна Ален Берсет в кулоарите на ООН.

Швейцария забранява реекспорта на швейцарско оръжие за нации във война, но въпросът за дългата традиция на неутралитет на страната е обект на дебат, след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна преди малко повече от година.

По думите на Берсет обаче дискусията по въпроса е “невъзможна” докато правната рамка на Швейцария е такава, каквато е. Не е обаче изключена промяна, стана ясно още от думите му.

Коментарите му дойдоха, след като Берлин поиска в края на февруари германският производител на оръжия Rheinmetall да получи разрешение да придобие стари швейцарски танкове Leopard, като гарантира, че те няма да бъдат прехвърлени в Украйна. Но докато богатата алпийска страна, която не е член на Европейския съюз, последва примера на блока по отношение на санкциите, насочени към Москва, досега тя показа по-малко гъвкавост по отношение на своя военен неутралитет.

Въпреки натиска от страна на Киев и неговите съюзници, Швейцария досега отказва да позволи на страните, които притежават швейцарско оръжие, да го реекспортират в опустошената от войната Украйна и досега е отхвърляла изрични искания от Германия, Испания и Дания.

Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар