Бразилия забрани на Apple да продава iPhone без зарядно, компанията обжалва

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Министерството на правосъдието на Бразилия забрани на Apple да продава в страната iPhone без зарядно в комплекта, съобщи Reuters. Според институцията така клиентите получават непълен продукт, което е “умишлена дискриминация”. Компанията ще обжалва решението.

С решението на съда Apple е глобена с 12 275 милиона реала, или около $2.34 милиона и има забрана да продава всеки модел iPhone, който няма адаптер за зареждане в комплекта, дори и тези след 2020 година, когато всъщност компанията взе своето екологично решение.Преди това съдът в Сао Пауло наложи на гиганта глоба от близо $2 милиона за това, че не предоставя зарядно с новите си модели iPhone, което според местната агенция за защита на потребителите е нарушение на Кодекса за защита на потребителите. Apple загуби и делото, заведено от бразилски клиент отново за липсата на адаптер за зареждане в кутията на смартфона.


Въпреки, че гигантът отстоява тезата си, че липсата на зарядно предполага повече ползи за околната среда и намалява отпадъците, Бразилия отхвърля този аргумент. Заповедта на Министерството на правосъдието идва точно преди премиерата на новата серия iPhone 14, която ще се състои днес.

По повод на всичко това, в изявление за Bloomberg Apple посочва: “Отчитаме влиянието си върху хората и планетата във всичко, което правим. Захранващите адаптери представляват най-голямата употреба на цинк и пластмаса и елиминирането им от комплекта помогна за намаляване на над 2 милиона метрични тона въглеродни емисии, което е еквивалентно на премахването на 500 000 коли от пътищата годишно. Вече спечелихме редица съдебни решения в Бразилия на тази тема и сме уверени, че клиентите ни са запознати с различните опции за зареждане и свързване на своите устройства”.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар