Бразилският премиер обвинен в корупция, заплашва го затвор – Свят

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Президентът на Бразилия Мишел Тремер официално бе обвинен в корупция. Според обвинението, внесено от главния прокурор на страната във Върховния съд, държавният глава е получил подкупи за милиони долари.

По-рано през месеца беше съобщено, че е разследван по тези обвинения и полицията е намерила доказателства за получени подкупи. 

Президентът е измамил бразилските граждани и им дължи милиони като компенсация заради неправомерно взетите пари, съобщава Reuters.

За да бъде изправен президентът пред Върховния съд, е необходимо съгласието на две трети от депутатите в долната камара на парламента. При такъв сценарий той ще бъде отстранен от длъжност за срок до 6 месеца.

Партията на Тремер и нейните коалиционни партньори обаче разполагат с мнозинство в законодателния орган и едва ли ще допуснат това да се случи. Но подкрепата за него може да намалее, ако депутатите бъдат принудени да гласуват предложението на прокуратурата няколко пъти.

Тремер замени на поста Дилма Русеф, която е от български произход, след като и тя бе замесена в корупционен скандал и стана жертва на импийчмънт.

През последните години разследващите органи разкриха зашеметяващи нива на корупция сред бразилската политическа класа и бизнес елит. Големи компании плащат милиарди долари подкупи на политици и ръководители на държавни предприятия в замяна на доходоносни договори.

Тремер и една трета от кабинета му, четирима бивши президенти и десетки депутати, са обект на разследване или вече са обвинени за участие в престъпните схеми. Над 90 души са осъдени.

Според законодателството на страната, ако бъде признат за виновен по тези обвинения, Темер може да получи повече от 12 години затвор. 

Припомняме, че това му се случва за пореден път и почти му коства поста. В началото на юни висшият избирателен съд късно снощи обяви решението си да отхвърли обвиненията за нарушения във финансирането на предизборната кампания през 2014 г.

Срещу него се организираха и протести, с искания да подаде оставка. Той обаче бе категоричен, че това няма да се случи и отхвърли всички обвинения.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар