Братът на Асандж: Може да умре по време на делото за екстрадирането му в САЩ

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Братът на Джулиан Асандж – Гейбриъл Шиптън, каза, че се страхува, че основателят на Уикилийкс може да умре по време на съдебната битка срещу екстрадирането му от Великобритания за САЩ, предаде Франс прес прес.

Шиптън, който е кинопродуцент, протестира пред консулството на Великобритания в Манхатън в Ню Йорк срещу екстрадицията на Асандж. В протеста участваха още 30 души, сред които основателят на Пинк Флойд Роджър Уотърс и актрисата Сюзан Сарандън.

Асандж е в затвор с висока степен на сигурност край Лондон, откакто бе арестуван през 2019 г., след като прекара седем години в посолството на Еквадор в британската столица. Там той се беше приютил след пускането си под гаранция след предишно задържане.

САЩ обвиняват Асандж в разпространението от 2010 г. на стотици хиляди поверителни американски военни и дипломатически документи. Ако бъде екстрадиран в САЩ, Асандж ще бъде съден за шпионаж и може да получи до 175 години затвор.

Според брата на Асандж той вече не е човекът, който е бил преди задържането му, но все пак е запазил бойния си дух.

В петък висш британски съд анулира решение на първоинстанционен съд срещу екстрадирането на Асандж в САЩ. Адвокатите на Асандж ще обжалват това решение пред Върховния съд.

Според Сюзан Сарандън каквото и да си мислят хората за Асандж, случаят с него касае свободата на информацията и журналистиката. Според Роджър Уотърс демокрацията зависи от онова, което се случва с Асандж.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар