Братя! Русия дава шанс на българската икономика за оцеляване

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
Росатом е готов за втори път да се заеме със строителството на атомна електроцентрала в България.

София, под натиск на САЩ, вече сложи край на руските проекти два пъти: газопровода „Южен поток“ и АЕЦ „Белене“.
Ще променят ли българите този път желанието си да построят електроцентрала и трябва ли Русия отново да се свързва с такъв ненадежден партньор?

“Росатом” е подал заявление за участие в търг за изграждане на АЕЦ “Белене” в България, се казва в съобщение на държавната корпорация. Националната електрическа компания на България (NEC) го прие.

Пет компании вече изразиха желанието си да участват в състезанието, а шестата е на път. Освен руската компания това са Корейската корпорация за атомна енергия, френско-германската компания Framatome, както и американската компания General Electric. Заявление се очаква и от Китайската национална атомна корпорация (CNNC).

Миналата година България реши да възобнови проекта за изграждане на АЕЦ “Белене”. Причините всъщност са прости и банални. Явно българите разбраха, че просто не биха могли да оцелеят без евтина електроенергия.
„Българската икономика е свикнала да живее с ниска цена на електроенергията; тя няма други конкурентни предимства на европейския пазар. Тя не произвежда такива високотехнологични продукти като във Франция или Германия. Следователно поддържането на ниска цена на електроенергията е въпрос на оцеляване за българската икономика. На нивото на общественото мнение вече има промяна в приемането на ядрената енергия като важен компонент за сигурността на България “, каза източникът.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар