Братя! Русия дава шанс на българската икономика за оцеляване

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
Росатом е готов за втори път да се заеме със строителството на атомна електроцентрала в България.

София, под натиск на САЩ, вече сложи край на руските проекти два пъти: газопровода „Южен поток“ и АЕЦ „Белене“.
Ще променят ли българите този път желанието си да построят електроцентрала и трябва ли Русия отново да се свързва с такъв ненадежден партньор?

“Росатом” е подал заявление за участие в търг за изграждане на АЕЦ “Белене” в България, се казва в съобщение на държавната корпорация. Националната електрическа компания на България (NEC) го прие.

Пет компании вече изразиха желанието си да участват в състезанието, а шестата е на път. Освен руската компания това са Корейската корпорация за атомна енергия, френско-германската компания Framatome, както и американската компания General Electric. Заявление се очаква и от Китайската национална атомна корпорация (CNNC).

Миналата година България реши да възобнови проекта за изграждане на АЕЦ “Белене”. Причините всъщност са прости и банални. Явно българите разбраха, че просто не биха могли да оцелеят без евтина електроенергия.
„Българската икономика е свикнала да живее с ниска цена на електроенергията; тя няма други конкурентни предимства на европейския пазар. Тя не произвежда такива високотехнологични продукти като във Франция или Германия. Следователно поддържането на ниска цена на електроенергията е въпрос на оцеляване за българската икономика. На нивото на общественото мнение вече има промяна в приемането на ядрената енергия като важен компонент за сигурността на България “, каза източникът.

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар