Брендо се оказа украински гражданин – киевският съд го пусна на свобода

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Евелин Банев – Брендо може да не излежи присъдите си за трафик на кокаин и пране на пари, тъй като е украински гражданин и вече е освободен от ареста. Съдът в Киев обаче не е уведомил официално България, Италия и Румъния, които го очакват, за да излежи присъдата си. Две от червените му бюлетини в Интерпол още са активни, е установила проверка на БНТ.

При обиск по време на задържането на Евелин Банев-Брендо в автомобила му е намерен украински паспорт, издаден на 15 декември 2015 година. „В който е записано, че той е украински гражданин. И понеже това подлежи на изследване, те правят една експертиза на паспорта и се установява, че паспортът си е съвсем редовен“, заяви адвокат Марин Марковски. 

Според източници на БНТ, Банев е придобил украинското си гражданство още през лятото на 2015 година, или около една година преди да изчезне и да бъде обявен за издирване с Червена бюлетина на Интерпол за излежаването на три присъди – по една от Италия и Румъния за трафик на кокаин и една от България за пране на пари придобити от трафик на наркотици.

Но в негов интерес е да не ходи в затвора. 36 години не са малко„, коментира адвокат Марковски.

Така Брендо точно с украинското си гражданство може да избегне излежаването на присъдите. Според чл. 25 на украинската конституция, гражданите на Украйна не може да бъдат екстрадирани в друга държава. Именно по тази причина Евелин Банев е освободен, а делото за екстрадицията му по искане на България, Румъния и Италия е завършило с отказ за предаване.

„Има един принцип в екстрадацията, това е принципът на суверенитет – т.е. тази държава не дава своите граждани. Сега, доколко и справедливо и уместно, това е отделен въпрос“, допълни Марин Марковски.

Според източници на Националната телевизия, документите по случая от Украйна още не са пристигнали в България.

Според член 4 на украинската конституция в Украйна има единно гражданство. На този етап обаче няма информация дали Банев е прекратил българското си гражданство.

Справка показва, че червените бюлетини за издирване на Интерпол, издадени от България и Румъния, все още са активни. Ако Брендо напусне Украйна и премине в която и да е друга държава, той ще бъде задържан и тогава може да бъде предаден на българските власти.

Брендо вече има образ на престъпник в три държави. Италия го обяви за „кокаинов крал“ и му даде 20 години. В Румъния е осъден на 10 години за трафик на дрога. У нас присъдата му е 6 години за пране на пари.

55-годишният Евелин Банев е осъден с влязла в сила присъда на 26.04.2018 г. за участие в организирана престъпна група, създадена с престъпна цел – извършване финансови операции с парични средства, за които участниците знаели, че са придобити от незаконен трафик на наркотични вещества.

Брендо е действал заедно със Симо Карайчев и Константин Дишлиев, който бе убит в София на 14 май 2005 година. Престъпната група е действала на територията на България, Обединено Кралство Великобритания и Северна Ирландия, Британски Вирджински острови, Съединени американски щати, Конфедерация Швейцария и Република Австрия. Финансовите операции включвали внасяне в брой и нареждания за преводи на парични суми от различни банкови сметки на фирми в чужбина към България за кредитиране на дейността на акционерното дружество „П.Ф.Ю.“ – гр. София.

С окончателната присъда на Върховния касационен съд на Евелин Банев е било наложено наказание „лишаване от свобода“ за срок от 6 години при първоначален „строг“ режим. То не е било приведено в изпълнение, поради неустановяване на осъдения, след което той е бил обявен за издирване от органите на МВР.

На 20.07.2018 г. Софийска градска прокуратура е издала срещу него и Европейска заповед за арест, въз основа на която Брендо е бил обявен за международно издирване в Шенгенската информационна система (ШИС).

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар