Сирил Рамапоса: БРИКС има потенциал да създаде нов по-справедлив световен ред

БРИКС заобикаля и обезсилва Запада

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Когато са подготвяли БРИКС, Пекин и Москва са обсъдили и опасността от „троянски коне“

В Йоханесбург от 65 страни нито една не осъди Русия, запазиха неутралитет

На 22-24 август ръководители и представители на над 65 държави от цял свят се събраха в Южноафриканския Йоханесбург на 15-тата среща на върха на БРИКС. Обсъдиха важни теми като утвърждаването на БРИКС като световна организация, като съперник и геополитическа противотежест на западния съюз Г-7.

Особено внимание отделиха на „бягството от тиранията на долара“ и критериите за подбор на нови членки. Бяха приети в организацията шест държави – Египет, Иран, Саудитска Арабия, Арабските Емирати, Аржентина и Етиопия. Впечатляващи със свои икономически и военни активи поотделно, респектиращи с население над 4 милиарда. На опашката за прием са други над 30 държави.

Страните в БРИКС създават ново икономическо пространство за обмяна на стоки и услуги, минават към търговия с национални валути, избягват зависимостта от западните финансови институции Световната банка и МВФ, подготвят създаването на своя обща работна валута. Трябва да се отбележи обаче, че БРИКС не е антизападна платформа.

Ван Юмин от Китайската академия за международни изследвания: „БРИКС не е закрит клуб. Първоначалното намерение на основателките на групата се състои от „три НЕ“: да не се започва от нула; да не се влиза в лагерна конфронтация със Запада; да не се пробва някой да бъде заменен, а да се усъвършенства действащата международна структура.“

Западни коментатори и аналитици упорстват да изобразят БРИКС като геополитически опонент на „Голямата седморка“.
Китайският президент Си Дзинпин: „БРИКС означава справедливост по света и с присъединяването на нови членове организацията само ще увеличи силата си… Неприемливо е някои държави да налагат своите правила и регулации като международни норми“. Ясно е кого има предвид.

Повечето в БРИКС по един или друг начин са били или са потърпевши от цивилизационни активности на англо-американците. От колонизации, интервенции, прокси войни, цветни революции, икономически санкции, а напоследък и от зловредни неолиберални прогресивизми. БРИКС заобикаля и обезсилва Запада.

Само злонамерени коментатори не забелязаха, че в Йоханесбург БРИКС доказа, че е световна, а не регионална организация. Компетентни в международните дела наблюдатели видяха в тази среща едно мини-ООН.

На запад няколко дена се правеха, че там нищо особено не се е случило, после отрекоха всякаква перспектива, накрая се нахвърлиха със злобни прогнози и оценки. Че те почти всички в тоя БРИКС са антиколониални автокрации и репресивни диктатури! Докога Индия, която уж се гордее, че е демократична страна, опряна на закона, ще остане въвлечена в един отбор с такива!

Предстоят информационно-психологически истерии, нахвърляне с подривни средства върху страни в БРИКС, заплахи и санкции. Американският проект за глобална експанзия приключва. Испанският Rebelion предупреждава:

„БРИКС носи на света надежда, че несправедливият глобален ред, насаден от Запада, най-накрая ще стане минало… САЩ обаче неведнъж са внедрявали „троянски коне“ в неподконтролните им международни организации… в ООН, Арабската Лига, Организация за африканско единство, Съюзът на независимите държави и т. н…. Винаги готови да служат на САЩ и ционистките съобщества са Саудитска Арабия, Мароко, ОАЕ и Бахрейн.“

Уместна препратка към историята. Несъмнено Пекин и Москва са обсъдили и опасността от „троянските коне“ на чичо Сам, когато преди 15-ина години са подготвяли БРИКС. Мерят си всяка стъпка и действат пределно предпазливо. Важен знак знак за това беше големият дипломатически успех на Китай да помири през април непримиримите доскоро врагове Иран и Саудитска Арабия.

Asharq Al-Awsat от Саудитска Арабия: „Превзели света след разпада на СССР, САЩ днес се сблъскват с нова реалност. Ветровете духат не както иска „еднополярният кораб“, има бури, заплашващи неговото плаване. БРИКС – това са 40% от населението на планетата и около 26% от световния БВП. Стана спасителен пояс, мечта, която обхваща страните една след друга.“

На този фон ЕС замязва на периферия с отблъскващо излъчване. А наближават крайно драматични, исторически за Съюза евроизбори. Вероятно след тях еврокирчовците вече не ще могат да съдействат активно за съсипването на Европа дори в западния и край.

Щом Русия не рухна под небивалите в историята финансово-икономически санкции, значи разширеният БРИКС ще се съпротивлява много по-мощно и убедително. А хибридният сблъсък в Украйна изтощава ресурсите на евронатовците, става все по-непоносим за европейците. И ето, германският „Шпигел“ приканва правителството в Берлин да спре подкрепата за тази война.

Бившият премиер на Италия Конте: „Поражението е за всички. Време е да направим честен анализ – не е налице руско поражение“. В Будапеща Виктор Орбан: „Западът се провали. Остава пращане на войници.“ Мераклии европейци обаче да воюват с Русия остро не достигат не само в Унгария.

Британският The Telegraph на 28 август цитира сондаж на „руски демократи“ в Литва за общественото мнение в ЕС: „С ужас открили, че във Франция и Германия се възхищават на Путин. За конфликта в Украйна 36% от немците винят САЩ, 15% – НАТО, 9% – Украйна и само 29% Путин. Във Франция 46% винят САЩ, 36% – Русия, 19%- Украйна и 40% – Путин.“

Скоро приблизително така и ще гласуват.

В Йоханесбург от 65 страни нито една не осъди Русия, запазиха неутралитет. Сигнал за отчаяно надяващия се на обратното Запад, че Глобалният Юг вече не може да бъде пренебрегван, а светът е шарен, многополярен и повече не може да бъде управляван както преди.

Най-популярният коментатор в САЩ, май и в света, Тъкър Карлсън: „Америка вече съвсем не може да е еталон за демокрация… вече никой не иска да купи майдани, незаконна имиграция и джендъризъм… Модата днес е страната да се управлява от луди хора.“

На неформалната среща на министрите на отбраната на ЕС днес в Толедо българският министър на отбраната Тодор Тагарев настоявал за дългосрочен ангажимент на ЕС в подкрепа на Украйна, който да допринесе за нейната сигурност и демократично европейско бъдеще.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар