Британска шпионска агенция почете математика Алън Тюринг с голяма арт инсталация (видео)

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Британският правителствен център за комуникации (GCHQ) почете математика Алън Тюринг с огромна многоцветна арт инсталация, предаде Ройтерс.

Творбата с размери 10 метра на 10 метра е поставена в центъра на сградата в Челтнам, която има формата на поничка. Артинсталацията изобразява Тюринг между колелата на машината за дешифриране на кодове „Бомба“, която той създава.
Алън Тюринг, който е роден на 23 юни 1912 г., оглавява британски екип от експерти, успял да дешифрира кодовете на легендарната машина „Енигма“, използвана от нацистите по време на Втората световна война. Чрез нея нацистката армия изпраща и приема тайни съобщения. Смята се, че разкодирайки машината, Тюринг и екипът му съкращават войната и спасяват живота на десетки хиляди хора.

Въпреки постиженията си Алън Тюринг е преследван, тъй като е хомосексуалист. През 1952 г. той е осъден заради връзката си с друг мъж. Две години по-късно Тюринг се самоубива с цианид.

Алън Тюринг е смятан за бащата на съвременните компютърни науки. Филмът „Игра на кодове“ от 2014 г. разказва неговата история.

Освен с арт инсталацията, рожденият ден на Тюринг бе почетен и с пускането в обръщение на нова банкнота от 50 британски лири. Тя е дело на 3D художника Джо Хил. Новата банкнота съдържа 15 скрити кода.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар