Британски банки няма да обслужват сметките на останали без постоянен адрес след Брекзит

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Банката Barclays затваря сметките си във всички страни от ЕС и затова е дала време на клиентите си до края на тази година да се подготвят, пише вестник „Таймс“ и пояснява, че по закон банката трябва да уведоми клиентите си поне два месеца по-рано за всяко закриване на сметката им. В уебсайта на банката са посочени държавите, в които вече не се предлагат банкови услуги.

За повечето британци и граждани на ЕС, които са работили във Великобритания и се нуждаят от сметки в лири стерлинги, където да получават парите си от пенсия, от наеми или от инвестиции в Обединеното кралство, единствената реална опция е банка HSBC, пояснява „Таймс“. Тази банка обслужва клиенти без постоянен адрес в Обединеното кралство и може да отвори мултивалутна сметка, през която да се сменят лири стерлинги и да се изпращат в евро по банкови сметки в ЕС.Други банки, като NatWest, няма да позволят на клиенти без постоянен адрес в Обединеното кралство да отворят сметки. Много британци, живеещи в ЕС, откриват сметки в Wise или в Revolut, които освен парични преводи вече предлагат мултивалутни сметки, които дават възможност да се изпращат пари в страните от ЕС.


Единственото нещо, за което предупреждават вестникът, е, че те не са лицензирани като банки в Обединеното кралство. Това означава, че парите по техните сметки не са обхванати от Схемата за компенсация на финансовите услуги, която ги защитава до 85 000 лири стерлинги. Revolut обаче има банков лиценз в Литва, което означава, че европейските клиенти са защитени съгласно европейската схема за защита на депозити до 100 000 евро.

 

Източник/ци: gong.bg, dir.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар