Война

Британски наемник от Украйна: Изпращат хората на фронта без каски

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

30-годишният Къртис от Рединг се присъедини към международния легион на въоръжените сили на Украйна в началото на март. Той участва в битките за Ирпин и Гостомел.

Според англичанина отрядът му е изпратен на „безсмислени операции“ без каски и други униформи, а на мнозина са отнети документите, за да не бъдат обезщетени в случай на смърт на семействата си, предават световните агенции.

 

Според Къртис командирите на ВСУ (въоръжените сили на Украйна) пренебрегнали много молби и оплаквания от чуждестранни наемници. Бойците им поискали оборудване и разузнаване, но вместо това британците и другите европейци били „пратени на месомелачка“, дори без каски. Това споделя Къртис в интервю за британската преса.

Британецът смята още, че около 80% от чужденците не са издържали на ужасното отношение на офицерите от ВСУ и са се прибрали у дома.

„Имаше бивши командоси, британски и американски. Знаеха какво рискуват, не дойдоха да умрат, а се озоваха на места, където липсва разум. Те постоянно си тръгваха, тъй като им беше писнало от това“, сподели Къртис.

По думите на наемника, срещу четата му в Гостомел е използвано някакво химическо оръжие, а по време на една от операциите чужденците са се натъкнали на нещо като „химическа мина“. След това се твърди, че двама наемници са загинали и Къртис е лежал в болницата около 10 дни със затруднено дишане.

„Има слух, че под летището има бункер, където се съхраняват много техника и боеприпаси. Вероятно руснаците са били под земята и когато са си тръгнали, са оставили някакъв химически капан, който нашите момчета са докоснали “, добавя още наемникът.

В същото време британецът явно е объркан в показанията си, тъй като тогава, по някаква причина, той е забравил за „химическата мина“ и е заявил, че върху изоставеното оръжие е приложено определено вещество. По думите на Къртис, той не е слязъл в бункера, а само е докоснал някакво оборудване. Естествено, британецът не предоставя никакви доказателства за думите си.

В края на интервюто той предупреждава за опасността да се бие за ВСУ. Руските медии отбелязаха, че британецът представя, вече станалата банална епидемия от коронавирус сред колегите си, като „химическа атака“.

Друг британски наемник, Матю Робинсън, ангажиран с подбора на бойците за ВСУ, говори в интервю за The Telegraph за случващото се в Украйна. От думите му става ясно, че е останал крайно разочарован от видяното.

През май стана известна и новината за смъртта на 55-годишния наемник от Холандия Рон Вогелара, служил като картечник и „дошъл в Украйна в търсене на приключения“.

И двама американски наемни инструктори се озовали в болницата след среща с руската армия. Бивши американски военни решили да унищожат руски танк с противотанкови системи Javelin, но вместо това, попаднали под артилерийски обстрел и били сериозно ранени. Един от тях дори е с отрязан крак.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментараloading...
There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар