Британското разузнаване: Няма коледно спиране на боевете в Украйна – Свят

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Сраженията продължават на рутинно ниво в периода на православната Коледа. Това се посочва в последния разузнавателен доклад на Министерството на отбраната на Великобритания.

Отбелязва се, че едно от местата с най-ожесточени боеве остава около град Кремина в Луганска област.През последните три седмици боевете около Кремина се съсредоточиха върху силно залесения терен на запад от града, отчитат от британското разузнаване.


Тъй като иглолистната гора осигурява известно прикритие от въздушно наблюдение дори през зимата, и двете страни вероятно се опитват да коригират артилерийския огън.

Както е характерно за операциите в гористи местности, сраженията до голяма степен са се превърнали в боеве на пехотата, често на къси разстояния.

Руските командири вероятно гледат на натиска около Кремина като на заплаха за десния фланг на тяхната част от Бахмут, която те считат за ключова за евентуално настъпление за окупиране на останалата част от Донецка област.

В четвъртък пресслужбата на Кремъл съобщи, че руският президент Владимир Путин е разпоредил да се въведе прекратяване на огъня по цялата линия на съприкосновение в Украйна от 12:00 часа на 6 януари до 24:00 часа на 7 януари. Впоследствие министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу издаде съответната заповед.

Украинските власти обаче реагираха негативно на идеята за прекратяване на огъня за Коледа.

Украинският президент Володимир Зеленски я нарече „опит за спиране на украинската офанзива в Донбас“, а западните съюзници на Киев заявиха, че разглеждат предложението за примирие от Путин като опит за получаване на „глътка въздух“ на фона на буксуващата война на Путин, пише факти.бг.

 

 

 

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар