Британци правят сателит, създаден с помощта на машина за плетене

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Две британски компании ще създадат иновативен радарен сателит, който ще бъде направен с помощта на машина за плетене, съобщи Би Би Си, цитирана от БТА.

Мисията за излитането на разработения във Великобритания сателит “КарбСар” ще стартира следващата година. Сателитът ще разчита на радарна технология, за да вижда през облаците и дори ще работи през нощта.Конфликтът в Украйна свидетелства за стойността на подобен вид наблюдателни системи, които се използват за следене на руското позициониране. Великобритания обаче е единственият постоянен член на Съвета за сигурност на ООН без собствена подобна система за наблюдение.


Две британски компании – “Съри сателайт текнолъджи лимитед” и “Оксфорд спейс системс” ще започнат да строят новия сателит тази година с подкрепата на правителството на Великобритания. Вече е резервирана и американска ракета за изстрелването на обекта.

“Съри сателайт текнолъджи лимитед” произвежда аерокосмически продукти от години, но истинската новост е разработената от тях радарна антена. Тя разполага с плетена мрежа, която е сгъната плътно при изстрелването, но изскача под формата на чадър при навлизане в орбита. Чрез тази антена (или рефлектор) спътникът “КарбСар” ще произвежда изображения на земната повърхност.

“Трябва да бъде възможно най-просто устроен, защото колкото повече части има, толкова по-голям е шансът нещо да се обърка”, обясни изпълнителният директор на компанията Шон Сътклиф.

Преждата, от която е направена мрежата на антената, е почти невидима. Мрежата се плете във фабрика, управлявана от бивш преподавател по мода от Дания.

Двете британски компании се надяват, че сателитът ще насърчи сключването на бъдещи договори за доставка на оперативни космически кораби, както за цивилни цели, така и с военни възможности, на правителството на Великобритания.

“Съри сателайт текнолъджи лимитед” вече разработи собствен радарен сателит през 2018 г., но се смята, че моделът “КарбСар” ще има много по-висока резолюция и ще може да наблюдава обекти с диаметър по-малък от един метър.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар