Бруней ще убuва с камъни xoмocекcуaлнu

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
Правозащитни организации призоваха султаната Бруней да не въвежда най-тежките поправки в наказателния си кодекс, обявени преди няколко години и позволяващи убиване с камъни или ампутация на крайници, предадоха световни издания.

Документ, с който се утвърждава възможността да се убиват с камъни или бият с камшик граждани заради еднополов секс или изневяра, е бил публикуван в края на миналата година от прокуратурата, без да бъде забелязан пише „Ню Йорк таймс“.

Вниманието към поправките обаче насочи правозащитната организация „Амнести интернешънъл“ дни преди промените да влязат в сила – 3 април.

Бруней бе първата страна, въвела ислямски наказателен кодекс, който обаче не се прилагаше изцяло досега.
Какво включват промените
За кражба ще могат да се ампутират китки и ходила. Хора, признати за виновни за хомосексуален полов акт или изневяра, могат да бъдат бити с камшик, но и убивани с камъни – пред свидетелска „група мюсюлмани“, пишат „Ройтерс“ и „Гардиън“.

Хомосексуалността и преди беше незаконна в Бруней, но досега не се наказваше със смърт, а със затвор (до 10 години). Освен за изневяра това наказание ще се прилага и за изнасилване. За някои престъпления смъртното наказание бе допустимо и досега, но то обикновено не се прилагаше.
Законите ще се прилагат само за мюсюлмани, които са около две трети от населението на султаната. Австралия обаче не е напълно съгласна – в нови указания за пътуване до Бруней страната казва, че новият, базиран на шариата, кодекс „се прилага за мюсюлмани, немюсюлмани и чужденци, когато са на регистрирани в Бруней самолети и плавателни съдове“. Затова е нужно да „се внимава“ при посещение.
Консервативен завой
Плановете за новия наказателен кодекс, базиран на шариата (ислямско право), бяха обявени поетапно през 2013 и 2014 г. Султан Хаджи Хасанал Болкиах се отказа да въвежда веднага част от поправките заради международни протести и притеснения, че може да се стигне до отлив на инвестиции.
Султанатът с население от 430 хил. души се управлява от абсолютен монарх, а Болкиах е на власт от 1967 г. (още докато Бруней е протекторат на Великобритания – страната е независима от 1984 г.) и се смята за един от най-богатите лидери на света с богатство около 20 млрд. долара. Бруней приема по-консервативна форма на исляма през последните години.
„Амнести интернешънъл“ призовава наказанията, които според организация ще обхващат и деца, да не се прилагат. Бруней трябва да преразгледа наказателния кодекс съгласно задълженият си в областта на правата на човека, продължава съобщението. Източноазиатски правозащитни организации водят от седмици международна кампания, за да бъде оказан върху Бруней натиск за отмяната на тези закони.
Оригиналът на статията може да прочетете в

https://www.dnevnik.bg/sviat/2019/03/28/3411115_brunei_shte_ubiva_s_kamuni_homoseksualni_i/

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар