Брюксел вади още €2 млрд. за Западните Балкани – Свят

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Европейският съюз ще отдели поне 2 млрд. евро допълнителна помощ за Западните Балкани. Това пише в днешния си брой излизащият в Сараево вестник “Дневни Аваз”, който се позовава на източници от Европейската инвестиционна банка, предаде БГНЕС. По този въпрос е говорено и с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, и с еврокомисиря по разширяване Йоханес Хан след срещата на съвета на министрите.

Според изданието ЕС е длъжен да инвестира допълнителни средства за стабилизирането и подобряването на ситуацията на Балканите. От властите в Сараево е била поискана подробна информация за планирания бюджет за тази година, както и за начините за намиране за пренасочване на средства за балкански проекти. Източникът, който е поискал да остане анонимен, споделил пред вестника , че става въпрос “за инициатива на Германия, която иска ЕС да се ангажира мощно в Македония, Босна и Херцеговина, Албания, Косово, Черна гора и Сърбия”.

По време на срещите на европейските финансови институции с официални лица от ЕС е обсъждана сумата от поне 2 млрд. евро, пише още босненското издание. Тези средства са в допълнение на вече одобрените за изразходване на Балканите през тази година. “По време на една от срещите, която имахме тази пролет, ни бе подсказано, че може да обсъдим и варианта за спиране или отлагане на някои от проектите, които се реализират в Турция, в контекста на все по-затегнатите отношения между Анкара и Брюксел. Няма взето решение”, казва източникът пред “Дневни Аваз” и подчертава, че инициативата идва от Германия.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар