Брюксел готов с нова 3-месечна отсрочка за Брекзит? – Свят

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

ЕС е готов да даде на Обединеното кралство още 3 месеца отсрочка за Брекзит, сочи изтекъл документ на Брюксел, цитиран от британския вестник “Гардиан”. В текста се казва, че Лондон може да напусне общността и по-рано, ако парламентът ратифицира текста на споразумението за напускане, предаде БГНЕС.

Въпреки несъгласието на Франция, вестникът посочва, че ЕС е готов да удовлетвори искането на Великобритания за 3-месечно удължаване на срока до 31 януари 2020-та година. В случай, че споразумението за напускане бъде ратифицирано по-рано от тази дата, страната ще напусне в първия ден на месеца след ратификацията, се казва още в документа.

В него е записано още, че ЕС няма да преговаря по по-ранното споразумение за Брекзит, а Лондон има задължението да предложи кандидат за европейски комисар в комисията на Урсула фон дер Лайен. По-рано обаче, премиерът Борис Джонсън заяви, че няма номинация за комисар.

Документът ще бъде обсъждан по време на срещата на посланиците на 27-те държави-членки в понеделник. Президентът на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че би искал да избегне спешна извънредна среща на лидерите от Общността по въпроса, а вместо това ще търси съгласие между тях, което ще направи процедурата писмена.

Очаквало се е документът за удължаване на датата на Брекзит да бъде подписан в петък, но единственото възражение от страна на Франция е забавило процедурата, пише още “Гардиан”. След това обаче, френският президент Еманюел Макрон е признал пред Борис Джонсън, че е твърде изолиран, за да продължи да отстоява възраженията си. 

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар