Брюксел забрани добавката Е171, която придава бял цвят на много храни

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Европейската комисия прие днес забрана за употребата на титанов диоксид, известен със съкращението E171, като добавка в храните, съобщи представителството на ЕК в София. Забраната ще влезе в сила след шестмесечен преходен период. Това означава, че от това лято тази добавка вече не следва да се добавя към хранителните продукти.

„Безопасността на храната, която консумират нашите граждани, и тяхното здраве не подлежат на преговори“, заяви комисарят по здравеопазването Стела Кириакиду. „С днешната забрана премахваме хранителна добавка, която вече не се счита за безопасна.“

Титановият диоксид се използва, за да се придаде бял цвят на много храни – от тестени и сладкарски изделия и крема сирена до супи, сосове, салатен дресинг и хранителни добавки.

ЕК представи миналата есен предложението си за забрана на титановия диоксид и то бе единодушно подкрепено от страните членки на ЕС. Забраната се основава на научно становище на Европейския орган за безопасност на храните, който стигна до заключението, че E171 не може да се счита за безопасен, когато се използва като добавка в храните.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар