Брюксел заплаши Лондон със сериозни последствия, ако зачеркне Протокола

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шевчович предупреди днес Великобритания, че суспендирането на търговските споразумения за Северна Ирландия, сключени в рамките на сделката за Брекзит, би имало „сериозни последствия“ за отношенията на Лондон с ЕС, предаде ДПА.

Нараства тревогата, че Лондон неизбежно ще задейства предпазната клауза на споразумението за излизане от ЕС. Опасенията са, че в отговор Съюзът може да анулира търговската сделка за Брекзит с Великобритания, сключена през 2020 г.

Днешните преговори между водещия преговарящ на ЕС за Брекзит Шефчович и британския министър за Брекзит Дейвид Фрост завършиха безрезултатно.

По-рано днес Фрост потвърди готовността на Великобритания да задейства юридическите механизми, за да спре действието на част от двустранните споразумения за Северна Ирландия от 2019 г. „Член 16 (от Протокола за Северна Ирландия) е вариант, към който можем да прибегнем и това е така от юли“, каза пред журналисти Фрост. Въпреки различията постигането на споразумение все още е възможно и е за предпочитане, посочи в писмено изявление Фрост след преговорите. Шефчович каза, че активирането на чл.16 ще доведе до „нестабилност и непредсказуемост“ в Северна Ирландия.

Според протокола Северна Ирландия остава обвързана с много от митническите регулации и правила на единния пазар на ЕС, въпреки че е част от Обединеното кралство.

Целта е да се остави отворена границата между Северна Ирландия и Република Ирландия и да се подкрепи мирното споразумение, което е от решаващо значение за британската провинция.

Какво представлява член 16 от протокола

Париж заплаши Лондон със санкции в разгара на риболовния скандал

Член 16 е механизъм, който позволява на всяка от страните едностранно да предприеме защитни мерки, в случай че Протоколът за Северна Ирландия доведе до „сериозни икономически, социални или екологични затруднения, които могат да продължат, или да доведат до отклонения в търговията“.

Не е ясно какви могат да са защитните мерки, тъй като Лондон вече едностранно се отказа от митнически проверки на някои стоки, пътуващи от Великобритания до Северна Ирландия. Но би могло да се стигне до спиране от страна на Обединеното кралство на всичките си търговски задължения по протокола.

Според текста на този член мерките трябва да са ограничено по обхват и продължителност само до „строго необходимото, за да се подобри ситуацията“.

Риболовният спор между Великобритания и Франция допълнително усложнява проблемите между ЕС и напоследък.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар