Брюксел започва преговори с Москва за „Северен поток 2“ – Бизнес

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Брюксел започва преговори с Москва за „Северен поток 2“

iNews/Кристиан Костурков

Европейската комисия получи мандат за преговори с Русия за изграждането на втората част на газопровода “Северен поток”. Дискусията ще продължи през септември, съобщи заместник-председателят на Европейската комисия и европейски комисар за енергийния съюз Марош Шефчович по време на пресконференция за устойчиво развитие на енергетиката в Астана, предаде БГНЕС.

“Това е най-актуалната новина – ЕК одобри мандата, а днес ние трябва да го представим на страните участнички. Имаме право не само да участват в дебата, но също така и да предложим допълнения към текста. Подкрепям позицията на руския енергиен министър Александър Новак, че трябва внимателно да проучим мандата. Надявам се, че ние ще продължим да обсъждаме този въпрос – може би още през септември”, каза еврокомисарят.

От своя страна руският енергиен министър Александър Новак допълни, че във ведомството му все още не са видели този документ, но предстои да бъде разгледан подробно. Той каза още, че консултациите с Марош Шефчович ще бъдат продължени в края на август или началото на септември.

Въвеждането в експлоатация на “Северен поток-2” е насрочено за края на 2019 г. Газопроводът трябва да премине по дъното на Балтийско море от руското крайбрежие до крайбрежието на Германия. Новият тръбопровод ще удвои капацитета на първия “Северен поток”. Капиталовите разходи се оценяват на 8 милиарда евро, а общата стойност на проекта възлиза на 9.9 милиарда евро.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар