Брюксел за Специализираната прокуратура: Вярваме в институциите, а не в личностите – Свят

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Европейската комисия (ЕК) смята, че политическите сили в Македония ще намерят начин за смяната на Катица Янева в съответствие с действащото законодателство, съобщава МИА, цитирани от БГНЕС.

“Създаването на Специализирана прокуратура в Северна Македония е част от Договора от Пържино между основните политически партии в страната”, заяви говорителят на ЕК Мая Коциянчич.

Тя напомни, че парламентът прие закона за създаването на тази институция и назначи Катица Янева за специален прокурор. “В съответствие с действащото законодателство ще бъде назначен неин заместник. Европейският съюз не е имал и няма никакво участие в този процес”, подчерта говорителката.

Европейската комисия не коментира публично нито детайлите от преговорите между управляващи и опозиция относно бъдещето на Специализираната прокуратура, нито случая “Рекет”, но източници от тази институция, които следят събитията в Македония отблизо, твърдят, че за Брюксел е от значение не само бързината, но и ефикасното и прозрачно провеждане на разследването.

От ЕК заявяват, че не вярват в личностите, а в институциите и това е било подчертавано във всички препоръки и доклади.

Фактът, че Катица Янева е компрометирана не означава непременно, че е компрометирана цялата институция, смятат от Европейската комисия. Все пак се очаква разследването по случая “Рекет” да даде отговор на появилите се въпроси по бърз и прозрачен начин.

Както Брюксел, така и обществеността в Македония очакват безпристрастно разследване и решение за Специализираната прокуратура, което ще възстанови доверието в съдебната система и в правовата държава.

“От това, до голяма степен, ще зависи решението за дата за преговорите за членство в ЕС”,  напомнят от Брюксел.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар