Брюксел най-после разбра: Българското правителство разпространява фалшиви новини, а Борисов ни мами!

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Заместник-председателката на Европарламента Катарина Барли (Германия, СДП) обвини българското правителство, че се опитва да подведе евродепутатите за положението в страната, като праща в Брюксел фалшива информация.

Електроното издание „Дневник“ цитира изказване снощи на германската евродепутатка пред Комисията за граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (ЛИБЕ), че след обсъждането миналия петък в работна група на ЛИБЕ българските власти са подали „абсолютно лъжлива информация за съдържанието (на срещата), всъщност фалшива новина“.

На тази среща при закрити врати бяха поканени премиерът Бойко Борисов и главният прокурор Иван Гешев, но те не се отзоваха и бяха представени от свои заместници. По-късно българските власти обясниха, че едва ли не срещата е била по тяхна инициатива.

Катарина Барли е изразила разочарованието си от поведението на България на заседание на комисията ЛИБЕ в сряда вечерта, където е бил обсъждан предложеният нов механизъм за мониторинг на върховенството на закона в ЕС, който би обхванал всички държави, а не само България и Румъния, какъвто обхват има Механизмът за сътрудничество и проверка. Той би налагал и финансови санкции на държавите, които нарушават принципите на правовата държава.

„Това е един от жизненоважните текстове, които трябва да подготвим“, заявила тя. „Казвам го особено след последната сесия на мониторинговата група за върховенството на закона, която беше за България. Тя бе тревожна не само по отношение на съдържанието, но и на реакцията на правителството, което публикува абсолютно лъжлива информация за обсъждането, всъщност фалшива новина. Наистина са ни нужни обективни инструменти, за които сме постигнали съгласие.“

Европейската комисия следи отблизо протестите в България и призова полицията да спазва принципа за пропорционално използване на сила.

„Европейската комисия следи отблизо протестите в България, подкрепяме правото на мирен протест като основно право. И въпреки че въпросът за спазването на законите е изцяло от национална компетентност, напомняме, че всяка употреба на сила трябва да бъде строго пропорционална”, заяви Кристиан Виганд – говорител на европейската комисия по правосъдие. Той подчерта, че комисията е в постоянен контакт с българските власти и посланието е предадено.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар