Брюксел ни даде още пари за софийското метро – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Брюксел ни отпуска още пари за строежа на софийското метро. Европейската комисия прие нов инвестиционен пакет в размер на 86.6 млн. евро от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР) за финансиране на по-нататъшните работи по изграждането на западната част на линия 3 на подземната железница. Средствата ще бъдат използвани за изграждане на четири нови станции на по отсечка с дължина 4 км — от центъра на града (ул. “Житница”) до Околовръстното шосе през квартал “Овча купел” в югозападната част на София, съобщиха от софийския пресофис на ЕК.

Комисарят по въпросите на регионалната политика Корина Крецу заяви: “Половин милион души дневно използват софийското метро; то се е превърнало в част от ежедневието на града, а жителите му сега се радват на съвременна, достъпна и удобна система за обществен транспорт в допълнение към намаляването на времето за пътуване, замърсяването на въздуха и задръстванията в целия град. Всичко това стана възможно благодарение на значителната финансова помощ от ЕС.”

Миналата година ЕК прие първия пакет от инвестиции на стойност над 368 млн. евро от ЕФРР в подкрепа на изграждането на новата линия 3 на софийското метро, свързваща жилищните комплекси “Сухата река”, “Хаджи Димитър”, “Красно село”, “Славия”, “Белите брези”, “Лагера” и “Хиподрума” с центъра на столицата. Очаква се в завършен вид линия 3 да има 19 станции и да бъде с обща дължина 16 км, с което до 2020 г. дължината на линиите от мрежата ще стане 56 км, а броят на станциите — 53.

Почти 500 млн. евро средства на ЕС бяха инвестирани в разширението на линии 1 и 2 през периода на финансиране 2007 — 2013 г., по-специално за да се осигури удобна връзка с летището и “Бизнес Парк София”.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар