БСП: Ако изгоним руски дипломати, гоним и туристите

Без категория
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Позицията на България спрямо случая “Скрипал” е пряко свързана с туризма на страната през летния сезон.

Тази теза изказаха на извънредна пресконференция представителите от Областния и Общински съвети на БСП, съобщи “Флагман”.

България трябва да остане неутрална, защото при евентуална остра реакция, туристическия поток от Русия към България ще спадне драстично.

Към настоящия момент в общините Бургас, Несебър, Царево, Поморие, Приморско и Созопол има близо 40 000 имоти, закупени от заможни руснаци, които ежегодно се използват от по-богати туристи. Броят на постоянно пребиваващите пък е около 3000.

Според областният председател на БСП Стойко Танков, позицията, която в момента България е заела в спора между Великобритания и Русия, е правилна, тъй като социалистите са за мир, а не война, и по случая няма конкретни данни, които да наведат везната.

„България постъпи правилно като зае неутрална страна. Ние играем ролята на посредник между Острова и Русия и не е правилно да гоним руски дипломати, заради случая „Скрипал”.

Много други европейски държави, например Австрия, която догодина ще приеме Европредседателството от нас, заеха междинна позиция и това е разумното положение в двете посоки”, посочи народният представител от ПГ на „БСП за България” Николай Тишев.

Той допълни, че по самия случай има много въпросителни, които правят една остра реакция като изгонване на дипломати прекалена.

“Много теории се изказаха в последните седмици, включително и такива на конспирацията.

В крайна сметка най-вероятно случаят ще остане неразкрит, но докато няма някакви конкретни доказателства, които да оневиняват или да уличават Русия в отравянето на Скрипал, е необходимо да запазим спокойствие.

Ястребите на анти руската позиция като Цветанов и Плевнелиев са много крайни в думите си”, уточни Тишев, който изказа надеждите си позицията на България спрямо случая да се запази за в бъдеще.

България не е в позиция да влиза конфликт с Русия по този казус, тъй като това ще се отрази на туризма в морските общини, така както се случи, когато отношенията между Русия и Турция бяха обтегнати.

Това допълни Аспасия Порожанова – представител от БСП-Созопол, която уточни, че тогава спадът в потока към южната ни съседка е бил катастрофален.

„Близо 3 хил. са руснаците, които са с постоянен адрес по Южното Черноморие.

Те са със закупени имоти и са оборотни.

Те са много по-ценни от онези, които идват тук само, за да нощуват и за туризъм. Притесненията от спада на туристическия сезон са основателни, защото това е бизнесът на хората тук и така се издържат, но онези руснаци, които живеят тук, са далеч по-платеноспособни и големият стокооборот е точно от тях.

Напоследък се забелязва недоверие в тях, смятат, че ги лъжем.

Настроението им е променено. Чувстват българите като противници. Руският човек трябва да разбере, че ние не мислим лошо за него, но липсата на становище на Народното събрание по случая „Скрипал” е доста трудно да обяснение”, посочи председателят на общинския съвет на БСП в Несебър Димитър Топалов.

източник

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар