БСП вади свой законопроект за нов Изборен кодекс – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

И БСП ще извади свой собствен законопроект за промяна на избирателната система у нас. Това стана ясно от думите на председателя на партията Корнелия Нинова след проведеното днес заседание на Националния съвет. “От БСП сме изключително последователни в политиките си, включително и по темата, свързана с промяната на изборната система. От месеци предлагаме нашата теза за смесена мажоритарно – пропорционална система. Тя дава възможност да отговорим на очакванията на хората от референдума за мажоритарен избор, но и да се запази държавността, институциите и парламентаризмът в България”, заяви Нинова, след заседанието, на което предложеният законопроект за промяна в Изборен кодекс бе одобрен.

Тя отбеляза, че от левицата са изчакали политическия театър на ГЕРБ с внасяне на тяхното предложение за изцяло мажоритарен вот. “Смятаме, че те употребиха народната воля с предизвестен резултат и отговаряме на обвиненията, че блъфираме, че нямаме законопроект”, посочи Нинова. Лидерът на БСП беше категорична, че проектът на левицата е готов – изработен от професионална работна група от експерти, не само от БСП, но и външни – конституционалисти, математици и специалисти. Тя съобщи, че по решение на Националния съвет, законопроектът ще бъде внесен от парламентарната група БСП следващата седмица. “Заедно с това, ще инициираме широк обществен и експертен разговор по системата, която предлагаме”, заяви председателят на левицата и обясни, че не се променя броят на депутатите от 240 – 120 са мажоритарно избирани и 120 пропорционално избирани с 2 вида бюлетини, едната – за пропорционален избор на кандидатите на партиите и коалициите и отделно – бюлетина за мажоритарен избор.

Нинова обясни още, че левицата предлага гласуването да бъде в един ден и по двете бюлетини, освен, ако човек не реши да упражни вота си само за единия избор. Тя подчерта, че второ гласуване ще има само там, където няколко мажоритарни кандидати имат еднакъв брой гласове. “Един кандидат може да участва и в мажоритарна, и в пропорционална листа. Ако бъде избран като мажоритарен – той е народен представител, а неговото място в пропорционалната листа, чрез преподреждане, се заема от следващия. Ако мажоритарен кандидат не бъде избран, но има брой гласове, те се прехвърлят към пропорционалната листа за партията, от която е и се броят сумарно”, поясни Нинова идеята на законопроекта на БСП. По думите й гласовете, подадени за една партия или коалиция в пропорционални листи и мажоритарните кандидати, ще се изчисляват сумарно и общо. Тя заяви, че право на разпределение на мандати имат партиите и коалициите, които са преминали 4% бариера.

Лидерът на БСП допълни, че в случаите на предварително прекратяване на правомощия на мажоритарен кандидат ще се прави повторен частичен избор, само за този регион за мажоритарен избор, но не е възможно той да бъде правен 6 месеца преди края на Народното събрание.

“Искаме да направим сериозна и аргументирана обществена дискусия, защото смятаме, че този тип смесена система отговаря и на очакванията за мажоритарен избор на личности,но и запазва парламентаризма и държавността, институциите и Конституцията на България. 65% от българите вече искат смесена избирателна система. Нашият проект съчетава волята на народа за промяна с устойчивост на държавността”, заключи Корнелия Нинова.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар