БСП е най-силната опозиция у нас за 30-те години, през които има демокрация

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

БСП е най-силната опозиция у нас за трийсетте години, през които има демокрация. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ социологът Кънчо Стойчев.

 

Според него въпреки ярките им действия и изказвания в лицето най-вече на лидера на левицата Корнелия Нинова, действията им, включително тези по напускане на пленарната зала, водят до реални резултати и подобрения в управлението.

 

„БСП имат силно и ярко присъствие. Да, на моменти кресливо, дори опърничаво, но ако погледнем със своята напориста опозиционност какво постигна БСП- постигна добри неща за България. Постигна един малко по-засилен контрол, от какъвто има нужда страната. На няколко пъти острите протести и напускания на парламента, доведоха до реални резултати“, обясни той.

 

Що се касае до открояващата се все по-силна позиция на ДПС в подкрепа на управлението, Кънчо Стойчев коментира, че това не е предпоставка за официално коалиране. Такова според него не е необходимо, тъй като управляващите нямат дефицит по отношение на мнозинството. Техните проблеми касаят нарушения диалог, неефективното, некомпетентно и неморално управление.

 

 

Необходима е повече концентрация върху честното провеждане на изборите, а не само върху резултата от тях, каза още социологът във връзка с последните промени в Избирателния кодекс, които предизвикаха спорове между управляващи и опозиция.

 

Той уточни, че ходенето до урните е начин за преброяване на позициите, но и преди и след избори управлението трябва да е в интерес на целия народ. Същността на демокрацията не е в провеждането на избори и оставянето на всичко след вота в ръцете на коалицията, която формира мнозинство, коментира той.

 

Смисълът според Стойчев е в общото управление, дискусията и свещената защита на правата на малцинството. „Най-важното за изборния процес е доверието на хората в резултата. Какво доверие се изгражда, след като без никакви сериозни причини се отива за промяна на Изборния кодекс в ключови негови характеристики. Прави се с маратонско темпо, за една две нощи се претупва, накрая се взимат глупави решения. Това е едно безумие. Освен това, защо трябва една партия, която ръководи случая- ГЕРБ, да променя няколко месеца преди изборите ключови моменти в този ИК. Кое го налага? Остава лошото усещане, че това е някакво вманиачаване във властта, печалба на всяка цена и потъпкване на всички основни принципи“, обясни той.

 

Според Кънчо Стойчев на този етап няма основания да се говори за предсрочни парламентарни избори. Що се касае до европейските, той обърна внимание на това, че е важно опитите за градивен диалог да се засилят, така че да се гарантира спокойствието на гражданите. Желателно е да продължи разглеждането на Изборния кодекс в посока повече прозрачност и провеждане на честни избори, коментира социологът.

 

Той прогнозира, че ниският процент гласуващи – около 2,5 млн. души – няма нито драстично да се повиши, нито да спадне на предстоящите избор

 

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар