БСП иска актуализация на бюджета с 600 млн. лв. за МВР и военните

България, Главните новини, Политика
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Да се направи актуализация на бюджета с около 600 млн. лв., с които да се наемат допълнителни служители в министерствата на вътрешните работи и отбраната, предложи в неделя лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Настояването й е по повод заключенията в доклада за състоянието на въоръжените сили, а също и на базата на проведените консултации при президента Румен Радев.

“Трябва да актуализираме бюджета за 2016 г. със сумите, необходими за 1000 нови служители в МВР и 6000 в Министерство на отбраната”, заяви Нинова след семинар на парламентарната група на “БСП за България” в Боровец, цитирана от агенция “Фокус”.

Нинова подчерта, че в центъра за системата за сигурност трябва да се постави човекът. “Много се говори за недокомплект в двете министерства, в службите”, заяви лидерът на БСП.
“Много спекулации се появиха покрай проведения Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) при президента Радев, както и престрелки между нас и управляващите вчера. Ще решим тези противоречия и проблеми, ако спешно и заедно направим едно нещо – да актуализираме бюджета за тази година с тези минимум суми, които са необходими за тези 1000 нови служители в МВР и 6000 в Министерство на отбраната”, добави Нинова.

По думите й на КСНС е била направена финансова обосновка колко ще струва това. Нинова цитира данни на Министерството на вътрешните работи, според които назначаването на 1000 души във ведомството изисква допълнително финансиране от 300 млн. лв.

Елементарната сметка обаче показва, че тази сума е крайно завишена, ако включва само заплатите на въпросните 1000 нови служители, защото месечната заплата на човек излиза по 25 000 лв.

“Министърът вътрешните работи на КСНС обоснова искането за 1000 души назначаване в МВР с 300 млн. допълнително финансиране. При говорене за излишък, който варира от изказванията на премиера от 1 млрд. и половина до 3, че ги има в бюджета, смятаме, че тези 300 млн., които са абсолютно наложителни да се комплектова МВР, са възможни от излишъка. В отбраната също представиха своите разчети, те бяха също около 320 млн. Има възможност чрез излишъка в бюджета, без да се нарушат другите бюджетни системи”, посочи Нинова, цитирана от агенция “Фокус”.

В края на деня темата за заплатите в сектор “Сигурност” бе коментирана и от военния министър Красимир Каракачанов, но по негови думи необходимият ресурс за сектора е по-малък – 300 млн. лв., а не 600 млн. лв., при това в Бюджет 2018.

На въпрос кога реално може да се говори за увеличение на заплатите на военнослужещите Каракачанов отговори, че според разчетите за 2018 г. бюджетът за МО и на МВР трябва да се увеличи с 300 млн. лв., като в това число е включено и увеличение на заплатите. Според него заплатата на един войник от 600 лв. е много ниска спрямо съвременния стандарт на живот. “Дали ще успеем да ги защитим – ще се разбере, когато започне реалното обсъждане на бюджета”, уточни той.

Каракачанов твърди, че на консултативния съвет при президента Нинова е била против увеличаването на бюджета за отбрана.

Левицата настоява и за нова стратегия за външната политика с акцент възстановяване на присъствието на България в Близкия Изток и Северна Африка. За целта трябва да бъдат възстановени дипломатическите представителства там.

Обсъдена е и идеята за създаване на Европейска служба за сигурност, която да дефинира общите заплахи, да организира и координира превенцията и противодействието самостоятелно и с участието на отделни служби за сигурност на държавите членки на ЕС.

Левицата настоява още до септември да бъде актуализирана Националната стратегия за сигурност. БСП иска също преглед на системата за сигурност, отбрана, МВР и службите.

“Искаме пълен стратегически преглед за настоящото състояние, а не работа на парче”, каза Корнелия Нинова. Тя добави, че според мнението на експерти трябва да се отмени реформата “Бъчварова” в МВР и да се приеме нов Закон за МВР.

Нинова поясни, че БСП ще направи втора такава среща на парламентарната група по теми като демография, здравеопазване, образование и контрабанда.

Лидерът на левицата коментира и разсекретената банкова стенограма от консултациите при президента през 2014 г.

“Изводът от разсекретената стенограма за КТБ е, че Бойко Борисов е целял единствено смяната на кабинета “Орешарски” без да държи за вложителите в банката”, заяви Нинова. “Да, смятаме, че президентът трябваше да разсекрети стенограмата. Има в нея информация, която може да се получи от заседанието при президента Плевнелиев. Вероятно има още много информация по този случай, която не знаем.”, допълни тя.

Източник: Mediapool.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар