БСП и ИТН се разбраха за правосъдието – Политика – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Днес не сме обсъждали имена. Не знаем как ще се казва следващият правосъден министър, но разбрахме, че еднакво мислим какво той трябва да прави. Това показва, че програмите на БСП и „Има такъв народ” съвпадат, както  беше относно икономика и по здравеопазване. Това заяви Крум Зарков след срещата между „Има такъв народ“ и „БСП за България“.

Експертните групи на двете партии разговоряха в парламента по темите правосъдна реформа, борба с корупцията и външна политика. За правосъдната реформа вече имаше срещи на ИТН с „Демократична България“ и с „Изправи се БГ! Ние идваме!“.

„По въпросите, които стоят пред съдебната реформа – от главния прокурор през специализираните съдилища, с ИТН нямаме различия по нито един от тях. Констатирахме пълно съвпадение по програмите ни. Нещо повече, предложихме и други действия, които те приеха – качествен преглед на законодателството, за да бъде то изчистено от лобистките текстове, с които обрасна през годините; търсене на лична отговорност, когато хора от изпълнителната власт са засегнали и държавата е осъдена за неспазване на правата на човека, и много други конкретни и детайлни предложения. Разговорите дори по детайли се очертаха като напълно продуктивни и мисля, че няма да имаме проблем да изготвим следващите мерки. Считам, че днес свършихме много добра работа“, добави Зарков.

Той уточни, че от двете страни са говорили за конкретни законопроекти, а левицата е запознала ИТН и с дейността си от предходното Народно събрание. Зарков изрази удовлетворение, че те са изразили съгласие с повечето от нея.

„Целим да запознаем останалите парламентарни групи с цялостната политика в сектори, за да може, когато се взема решение „за“ или „против“ някаква политическа подкрепа, да са напълно наясно какво смята да прави „Има такъв народ“ в различни сектори – какви реформи, какви институционални промени, особено в сектор „Правосъдие“, посочи Радостин Василев от ИТН в началото на разговорите с левицата. Той изрази надежда хоризонтът на това Народно събрание да е по-дълъг и правната комисия в парламента да има по-голяма възможност за законодателни действия.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар