БСП: Няма как да кажем на българските граждани, че машинният вот е надежден – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Без отговор останаха въпросите какво е отношението на Алексей Петров към машинния вот и защо се е притеснявал от одит на машините, констатираха социалистите след изслушването на министъра на вътрешните работи и председателя на ЦИК

“Не сме доволни от проведеното изслушване. Няма как да кажем на българските граждани, че машинният вот е надежден, тъй като стана ясно, че българската държава е заложник на една частна фирма “Смартматик”.” Това заяви заместник-председателят на парламентарната група на “БСП за България” Георги Свиленски след като в Народното събрание бе изслушан министърът на вътрешните работи и председателят на ЦИК по повод машинното гласуване.“Стана ясно, че в предишните избори 11 IT експерта към ЦИК са били сменени в последния момент по доклад на ДАНС. Само че не стана ясно, бил ли е един от новите поставени експерти служител на Алексей Петров”, обобщи Свиленски.


Той постави и още един въпрос – защо Алексей Петров се е притеснявал от това да бъде направен одит на машините.

“По тези въпроси българската държава трябва да вземе отношение, защото изборите са част от националната сигурност на България. Надяваме се в оставащите дни и ЦИК, и МВР, и ДАНС да си свършат работата, за да може поне отчасти да обезпечат честността вота на 29 октомври”, каза в заключение социалистът.

По време на изслушването народните представители от “БСП за България” поставиха въпроса за записа на журналиста Станислав Цанов.”Видяхме нещо недопустимо в демократична република – популярен журналист да бъде заплашван заради това, че има смелостта да говори за манипулацията на машини”, коментира Иван Ченчев и попита министъра на вътрешните работи дали Цанов е бил разпитан от органите.

“Записът на Станислав Цанов взриви обществото и постави много въпроси, на които вие трябва да дадете отговор. Има ли някой в тази държава възможност да манипулира изборите? Противопоставя ли се някой на това да бъдат проверени машините?”, обърна се към министъра и Свиленски.

“Вие казахте, че тече проверка на случая, само че ние се свързахме с г-н Цанов и се оказа, че той не знае нито за проверка, нито са иззети записите, нито е разпитан. Та как точно правите тази проверка”, попита още социалистът.

В своя отговор министър Калин Стоянов призна, че Станислав Цанов не е разпитан и записите на се иззети, но “в скоро време предстои човекът да бъде извикан”

Източник: inews.bg


Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар