БСП рева напразно за парите от ЕК за мигрантите! 150 млн. евро вече на налице

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Напразни се оказаха терзанията на БСП, че България няма да получи цялата обещата от Еврокомисията финансова помощ за справяне с миграцията в размер на 150 млн. Евро. След първоначално изплатените 101 млн. евро, днес Комисията в Брюксел съобщи, че превежда и останалите 48,2 млн. евро. Така дамската пиар акция на лидерката на социалистите Корнелия Нинова и новоизбраната за вицепрезидент на България Илияна Йотова се изложи напълно.

Преди две седмици двете представителки на лявата върхушка вдигнаха гюролтия до небесата, обвинявайки правителството, че е излъгало за сумата, която ще получи страната ни за справяне с мигрантската вълна от Близкия Изток и че парите били с една трета по-малко.

“Европейската комисия (ЕК) одобри допълнителни 48,2 млн. евро извънредно финансиране за България от Европейския Фонд за убежище, миграция и интеграция и Фонда за вътрешна сигурност”, съобщиха от пресцентъра на ЕК в петък.

Министерството на вътрешните работи (МВР) ще получи 36,3 млн. евро от тези средства за подобряване на управлението на границите, включително за закупуване на техника за наблюдение на границите, на граничните пунктове и за подобряване на компютърните системи на гранична полиция. Други 12 млн. евро ще бъдат използвани за допълнително подобрение на управлението на мигрантските потоци, става ясно от съобщението.

Решението за отпускането на тези суми допълва грантовите споразумения между ЕК и България, с които на страната вече бе отпуснато финансиране в размер на 101 млн. евро. В момента се разглеждат допълнителни искания за отпускане на финансиране. Извънредното финансиране е в допълнение на сумата от 91 млн. евро, които вече бяха заделени за България по линия на националните програми за периода 2014 – 2020 г., гласи информацията.

Премиерът в оставка Бойко Борисов веднага изказа благодарност на Еврокомисията и нейния председател Жан-Клод Юнкер. В профила си във “Фейсбук” Борисов написа:

“Изключително съм благодарен на Европейската комисия и на президента Жан-Клод Юнкер, че спази обещанието си и одобри допълнително 48,2 млн. евро извънредно финансиране за подобряване на управлението на границите и справяне с миграционната криза. Това решение допълва грантовите споразумения между Европейската комисия и България, които договорихме на срещата ни на лидерите от ЕС през септември в Братислава. Въпреки това нашите политически опоненти в България не се свениха да изрекат поредица от лъжи, включително и това, че тези пари няма да бъдат преведени на страната ни. Нека днес всеки да прецени на кого може да вярва”, заключва премиерът.  

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар