БСП срещу Станишев за третополовата конвенция. Нинова насмете Станишев

Сергей Станишев
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Жесток дебат за Истанбулската конвенция върви в момента на заседанието на Националния съвет на БСП.

Лидерът на партията Корнелия Нинова и лидерът на ПЕС влязоха в остра полемика, която очерта непримиримите им позиции.

Както вече писахме ИБ на БСП е категорично против ратификацията на Конвенцията.

ПЕС обаче настоява за нейното ратифициране и то веднага. Стана ясно, че партии от ПЕС дори са заплашили БСП с изключването й от редиците на ПЕС.

Нинова защитила позицията на ИБ против Конвенцията и припомнила, че това е четвъртият път, в който ПЕС и БСП имат различно мнение и вече са действали различно. Първият е бил свързан квотите за бежанци – казус, който се разигра по време на президентските избори, вторият път засягаше споразумението СЕТА, третият – са санкциите срещу Русия, за които от БСП настояват да отпаднат.

Сергей Станишев е заявил, че не притиска, а предупреждава пленума, че каквото и решение да вземе, ще има санкции срещу БСП. Той подчертал, че дебатът е изкривен и виновни са управляващите, които не са провели  обществен дебат по тази тема.

В отговор на нападките, че Нинова била подписала в Лисабон документ, с който фактически се подкрепя Конвенцията, лидерът на БСП заявила пред пленума, че това не е вярно и няма да позволи да се манипулира с този факт.

Остра и силно емоционална реч дръпнала Велислава Дърева. Говорейки за същината на Конвенцията, която е за защитата на жени от насилие, но въвежда и понятието “социален пол”, тя попитала колегите си: “Ще приемем ли лъжицата катран в меда? Това е все едно да вкараме във “Война и мир” порно сцени или да заразим здрав човек с вируса на спин”.

Срещу Станишев са скочили всички членове на Националния съвет на БСП. Единствените, които за застанали на неговата позиция, са били Георги Пирински и Явор Коюмджиев.

Непримирими са били жените, членове на пленума, които предупредили Станишев и ПЕС да не скриват зад защитата на жените от насилие, истинските намерения на тази Конвенция.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар