БСП ще върне мандата на 5 май

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

БСП ще върне мандата на 5 май. Това е решението на Националния съвет на БСП. Информацията съобщи пред журналисти председателят на БСП-София Калоян Паргов след заседанието на НС на партията.

Предложението е било подкрепено със 108 гласа”за” и 5 “въздържали се”.

Връщане на мандата бе и предложението на Изпълнителното бюро, което внесе за обсъждане в пленума 3 варианта. 

Дискусията на пленума обаче се завъртя около това дали това да се направи бързо или да се изчака 7-дневният срок.

Накрая Корнелия Нинова обобщила, че за 5 дни няма да може да се прокарат политиките, които БСП предлага, и нямало логика да се бави мандата.

Паргов и посочи, че ръководството на партията ще даде допълнителни аргументи публично.

Мандатът ще получи председателят на ПГ на “БСП за България” така, както е по Конституция. Ако очаквате да има излъчен министър-председател – това не го изисква третият мандат, коментира Паргов.

“Четири години се борим за промяната на модела на управление на ГЕРБ и Борисов. Но на последните парламентарни избори по-голяма част от българските граждани видяха в Слави Трифонов и “Има такъв народ” възможност за промяна. Изразихме предварително подкрепа, подадохме ръка на няколко пъти, която ръка беше отхвърлена. Имаме предварително заявена позиция от трите партии – новите политически субекти, че няма да подкрепят правителство на БСП. Трите нови политически партии в НС показаха политическа незрялост, липса на култура за политически диалог. Всеки е срещу всеки. Не можаха да избягат от егото си и да се обединим за онези неща, които ни събират, а не които ни разделят”, каза на брифинг лидерът на БСП Корнелия Нинова.

“В тази ситуация въпреки желанието за промяна с готов план ден по ден и мярка по мярка, с хора, които могат да направят тази промяна, правителство, съставено от БСП, макар и временно е невъзможно. Обсъждахме всички варианти днес на националния съвет с една цел – да поемем отговорност и да изведем България от кризата”, каза още Нинова.

“Отиваме на предсрочни избори, за което смятаме, че отговорността трябва да бъде поета от новите политически субекти, на които хората възложиха огромни очаквания и надежди, а те ги попиляха”, каза още Нинова.

Първи получиха право да съставят правителство партията на премиера в оставка Бойко Борисов. Президентът връчи мандата на кандидата за премиер от ГЕРБ Даниел Митов. Той представи и състав на правителство, но няколко дни след връчването на мандата го върна.

Втори получиха шанс да сформират кабинет от партията на Слави Трифонов – “Има такъв народ”. Мандатът беше връчен на кандидата за премиер и световен шампион по шахмат Антоанета Стефанова, която веднага след получаването го върна на държавния глава. От “Има такъв народ” мотивираха своята позиция с това, че не разполагат с достатъчно депутати, за да съставят правителство.

Очаквайте подробности. 

 

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар