БТА отразява със специален пратеник на място парламентарните избори в Индия

БТА отразява със специален пратеник на място парламентарните избори в Индия

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

БТА има специален пратеник, който отразява на място парламентарните избори в Индия. Журналистът от дирекция “Международна информация” Николай Велев вече изпраща първите си репортажи от Делхи. Той ще отрази и обявяването на резултатите от вота на 4 юни.

През 2023 г. генералният директор на БТА Кирил Вълчев и изпълнителният директор на индийската информационна агенция Прес Тръст ъв Индия (ПТИ) Виджай Джоши подписаха споразумение за сътрудничество, което предвижда и обмен на журналисти между двете агенции. През април т.г. Кирил Вълчев и Виджай Джоши, който бе на посещение в София, се договориха журналист от ПТИ да отразява от София изборите за Европейски парламент, а журналист от БТА – парламентарния вот в Делхи.

Парламентарните избори в Индия – най-многолюдната държава в света, с население от повече от 1,4 милиарда души – започнаха на 19 април и ще завършат на 1 юни, тоест общата им продължителност е 44 дни, което ги прави най-дългите в света. Право на глас имат близо 970 милиона души – над една десета от населението на Земята.

От 969-те милиона регистрирани избиратели – повече от населението на Европейския съюз и Съединените щати, взети заедно, 18 милиона имат право да гласуват за първи път. Около 197 милиона пък са под 30-годишна възраст. С организацията и охраната на електоралния процес са заети 15 милиона души.

Предвидено е резултатите да бъдат обявени на 4 юни – три дни след като приключи това “гигантско упражнение по демокрация”, както го наричат политическите анализатори. На изборите ще бъде определен новият състав на 545-местната Лок Сабха. Хората на практика ще гласуват за 543 депутати, а останалите двама ще бъдат назначени от президента.

В Индия горната камара на парламента – 245-местната Раджа Сабха (Съвет на щатите), се избира от законодателните събрания на 28-те щата и осемте съюзни територии, като 12 от сенаторите се назначават от държавния глава.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар