Кирил Петков

„Булгаргаз“ бие тревога: Няма достатъчно газ след септември

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Шефът на „Булгаргаз“ Людмил Йоцов разобличава премиера в оставка Кирил Петков за осигурените количества газ чрез 7 танкера.

Нещо повече, от държавното дружество алармират, че „Булгаргаз“ ЕАД няма газ и не са осигурени в пълен размер необходимите количества за покриване на потреблението на клиентите за четвъртото тримесечие на 2022 година. Това признава изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Людмил Йоцов в писмо до министъра на енергетиката Александър Николов и до Съвета на директорите на Българския енергиен холдинг от 27 юли 2022 година.

„Труд“ разполага с документа и с последващ анализ на „Булгаргаз“ относно доставките на природен газ за страната, които са крайно недостатъчни дори с прословутите 7 танкера с втечнен газ, които Кирил Петков шумно анонсира на последното заседание на Министерския съвет.

 

Освен, че няма свободни терминали за разтоварването, съхранението и преноса на газа от корабите, от „Булгаргаз“ заявяват в прав текст, че „дори при доставка на въпросните количества, „Булгаргаз“ отново ще има недостиг на количества природен газ“.От писмото до министерството на енергетиката и БЕХ става ясно още, че втечнения газ с танкерите е оферта от компанията Cheniere Marketing International LPP. Изпълнителният директор на „Булгаргаз“ прилага и сравнителна таблица на цените, от която се вижда, че газът по договора ни с „Газпром Експорт“ ще е по-евтин.

От държавното дружество предупреждават още, че към цената на втечнения газ следва да се добавят разходите за регазификация, съхранение и пренос.

 

Източник: „Труд“

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran


Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар