Кирил Петков

„Булгаргаз“ е на загуба от 300 милиона в резултат или на корумпирано, или на некадърно управление. Къде е прокуратурата?

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

„Газовата сигурност на България е в катастрофално състояние, изходът е незабавно възстановяване на преговорите с „Газпром експорт“. „Булгаргаз“ в момента е на загуба с 300 млн. лв., които са резултат или на корумпирано, или на некадърно управление и отговорът трябва да бъде даден от прокуратурата“.

Това заяви по-рано днес председателят на АБВ Румен Петков. Той подчерта, че България няма допълнителни споразумения за азерски газ и от 1 юли ценово и институционално нямаме гаранции за дата и точка на влизане на газа.

Петков каза още, че газовата сигурност на страната ни е застрашена и, че дори да получаваме цялото количество договорен азерски газ, то покрива само 1/3 от потреблението у нас.

„Под въпрос остава танкерите с американски газ – и ценово, и през кое трасе ще влязат до потребителите. Газовата сигурност на България е в катастрофално състояние, изходът е незабавно възстановяване на преговорите с „Газпром експорт“ – по примера на всички европейски държави, с изключение на 3-4″, смята бившият министър на вътрешните работи в правителството на тройната коалиция от август 2005 година.

По сумите му в момента „Булгаргаз“ е на загуба с 300 млн. лв. Петков направи паралел с времето, в което дружеството се управляваше от Николай Павлов.

„С всичките критики към него, то е било с наличност по сметките си от 60 млн. лв. Тези минус 300 милиона са в резултат или на корумпирано, или на некадърно управление и отговорът трябва да бъде даден от прокуратурата. „Топлофикация-София“ пък е със задължения от 1 млрд. към БЕХ и към банките – задължения, натрупани през последните 7-8 месеца“, съобщи Петков.

ПИК припомня, че рокадите в управлението на „Булгаргаз“ бяха извършение в края на януари тази година, скоро след като правителството на Кирил Петков дойде на власт. Целият борд на държавния газов доставчик бе сменен от собственика му Българския енергиен холдинг (БЕХ).

Николай Павлов бе уволнен, а с него от дружеството бяха отстранени още Светослав Делчев, Диана Бонева, Илиян Дуков и Николай Дончев. На тяхно място бяха избрани Иван Топчийски – настоящ председател на Съвета на директорите на дружеството, Антон Адамов, Людмил Йоцов, Стефан Войнов и Анжела Славова.

В пост в своята фейсбук-страница Румен Петков заяви още: „Ръководствата на КЕВР и „Булгаргаз“ са рецидивисти. Трети месец нямаме цена на газа. Разликата с предните два е в декларирания, чрез провалените два търга за доставка на газ, недостиг от 45 000 МВтЧ на ден. Приликата – и сега някой го внася, прави милиони на наш гръб, и ние си мълчим.

Междувременно А-отборът падна в битка с третодивизионника Борисов, а мераклията за финансов министър Кирил Петков пое пред Брюксел ангажимента да затвори въглищните централи, да изкара битовите потребители на свободния пазар и да закрие НЕК, като обществен доставчик на ток, в следствие, на което предстои драматично поскъпване на газа“.

Коментари

Коментараloading...
There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар