“Булгаргаз” обяви по-висока прогнозна цена за ноември спрямо октомврийската

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Прогнозната цена на природния газ за ноември е 278,83 лева за мегаватчас (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС) или 142,56 евро за мегаватчас (EUR/MWh), изчислена по фиксинга на БНБ. Това съобщиха от “Булгаргаз”. Цената е образувана на база прогнозни стойности на ценообразуващите компоненти към днешна дата, предаде БТА.

За сравнение, цените на европейските газови пазари на 12 септември за доставка през ноември са в приблизителен размер от 205 евро за мегаватчас, посочват от обществения доставчик. Окончателно предложение за утвърждаване на цена на природния газ за ноември ще бъде депозирано в КЕВР на 1 ноември, отчитайки котировките на ценообразуващите компоненти към 31 октомври, се уточнява в съобщението.БТА припомня, че на 9 септември “Булгаргаз” внесе в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) заявление за утвърждаване на цена за октомври от 247,96 лева за мегаватчас или 126,78 евро за мегаватчас, изчислена по фиксинга на БНБ (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). Тази цена е близо 30 процента по-ниска спрямо тази за настоящия месец септември. Окончателно предложение за утвърждаване на цена на природния газ за октомври ще бъде депозирано в КЕВР на 1 октомври, отчитайки котировките на ценообразуващите компоненти към 30 септември.


КЕВР утвърди цена на природния газ за септември от 353,21 лева за мегаватчас, без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. На тази цена “Булгаргаз” продава природен газ на крайните снабдители на природен газ и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар