„Булгаргаз“ получава достъп до турските терминали и тръби за 13 г.

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

„Булгаргаз“ ще получи достъп до терминалите за втечнен природен газ (ВПГ) и газопреносната мрежа на Турция за 13 години. Това става възможно с постигнатото споразумение между „Булгаргаз“ и турската държавна енергийна компания „Боташ“ (BOTAS), което двете компании подписаха днес в София.

По силата на споразумението през Турция ще бъдат транспортирани 1,5 млрд. куб. метра газ на година, като този обем може да бъде и увеличен. България получава достъп до пет терминала за ВПГ в Турция.На събитието присъстваха служебният министър на енергетиката Росен Христов и турският министър на енергетиката и природните ресурси Фатих Дьонмез.


Споразумението ни осигурява възможността да закупуваме газ от всички световни производители и да го разтоварваме в Турция, заяви Росен Христов след подписването на споразумението, определяйки подписването на документа като „исторически момент“.

Съвместно с колегите от Турция решаваме проблема с доставките на ВПГ, които имахме през изминалата година заради недостиг на инфраструктура, отбеляза Христов.

Министърът подчерта бързият напредък в преговорите между двете страни – споразумението е било договорено на 24 и 25 декември м.г., а днес – в първия работен ден от новата година, вече е подписано.

Двамата министри изарзиха задоволството си от факта, че споразумението е факт само три седмици след срещата на президентите на България и Турция, които договориха мащабно двеустранно сътрудничество, включително в енергетиката.

Министър Фатих Дьонмез каза на свой ред, че подписаното споразумение ще развие сътрудничеството по отношение на природния газ между двете страни, както и ще повиши сигурността на доставките на синьо гориво в Балканския регион. Срокът на това споразумение е 13 години, като 1,5 млрд. куб. метра газ на година ще бъде трансфериран, посочи турският министър.

Германия плаща двойно над планираното за новите плаващи терминали за ВПГ

Със споразумение България ще има достъп до 5 терминала в Турция за ВПГ. В южната ни съседка има 7 различни линии и терминали за ВПГ. Капацитетът, който е залегнал в подписаното споразумение, е наличен, а може и да бъде увеличен, допълни Фатих Дьонмез.

Вчера турският министър каза в предаване на живо по турската телевизия НТВ, че Турция ще продава газ на България – по силата на споразумението, цитиран от БТА.

Газът за 2023 година е осигурен, очакванията са за стабилизиране на цените през зимните месеци, които предстоят, заяви по-рано днес по БНТ заместник-министърът на енергетиката Еленко Божков, като така потвърди казаното пред дни от Румен Христов.

По-топлата зима означава по-малко използвано количество газ от газохранилището в Чирен, увери Божков.

„Очакваме две трети от газа, който се доставя за България, да бъде от втечнен газ (включително през Турция – б.р.) и една трета от това, което получаваме от азерския газ по връзката с Гърция. Руски газ не тече“, коментира Еленко Божков.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар